55 godina "Knjige o džungli": Kladimo se da ove zanimljivosti niste znali

 
  • 0

Kladimo se i da ste ovaj film gledali mnogo puta kao dete

Priče Radjarda Кiplinga o dečaku kojeg su odgajali vukovi koji je odrastao u indijskoj džungli jasno su bile popularna tema za filmove. U ovom trenutku, i Dizni Varner Bros. imaju adaptacije Kiplingove knjige, a kompjuterska animirana verzija je u produkciji u Indiji. Ipak, najpoznatija filmska verzija "Knjige o džungli" mora biti Diznijev animirani muzički film iz 1967.

Kladimo se da ste ga gledali mnogo puta kao dete. I jednako se kladimo da ove činjenice od Mogliju, Baluu i Bagiri niste znali...

knjiga o dzungli Knjiga o džungli / Printskrin: YT/Disney

Bio je to poslednji film na kome je sam Volt Dizni radio

Volt Dizni je preminuo 1966. od komplikacija od raka pluća. 'Кnjiga o džungli' je objavljena naredne godine, što ga čini poslednjim animiranim filmom čiju je produkciju lično nadgledao Volt. Sudbina animacije u Diznijevom studiju bila je neizvesna nakon Voltove smrti, tako da je kritički i finansijski uspeh 'Кnjige o džungli' bio preko potrebna dobra vest za Diznijevu animaciju ovu kompaniju.

Volt Dizni, Walt Disney Volt Dizni / Foto: Profimedia

Originalna priča je bila mračnija

Bil Pit, umetnik koji je radio u studiju od 1937. godine, napravio je rani nacrt „Кnjige o džungli“ koji je imao jasniju priču od Кiplingovih epizodnih, ali je ipak zadržao mračni ton originalne knjige. Volt je smatrao da je Pitova verzija previše ozbiljna za Diznijev film i zahtevao je promene. Pit je to odbio i napustio i projekat i posao u Dizniju. Postao je uspešan pisac i ilustrator knjiga za decu.

Iako je veći deo Pitove verzije filma sklonjen, neki elementi koje je on stvorio su ostali, uključujući kralja Luija i kraj gde se Mogli zaljubljuje u mladu devojku i vraća se u ljudsko selo sa njom.

knjiga o dzungli Кnjiga o džungli / Printskrin: YT/Disney

Fil Haris napravio je Balua zvezdom

Pre nego što je Haris dobio ulogu, Balu nije imao veliku ulogu u Diznijevoj verziji „Кnjige o džungli“. Ali Diznijevi umetnici voleli su toplinu i spontanost koju je Haris dao medvedu. Balu je postao emocionalni centar priče, nežna i ne baš očinska figura, rastrzana između sopstvene želje da Mogli ostane u džungli i sopstvene odgovornosti da uradi ono što je ispravno za ovo, ljudsko mladunče.

Haris je nastavio da daje glas u još dva Diznijeva filma: Tomasa O'Malija u 'The Aristocats' i Baluovog krznenog blizanca, Malog Džona u 'Robin Hudu'.

"Mogli" se izgovara pogrešno

Prema Кiplingovoj ćerki, Mogli se izgovara Maugli. Pogrešan izgovor nije karakterističan za Dizni, jer se pojavio u najmanje jednoj prethodnoj filmskoj adaptaciji knjige. Nije jasno da li Dizni jednostavno nije znao ili nije mario kako da izgovori "Mogli", ali Кiplingova ćerka navodno nikada nije oprostila tu grešku.

Lui Prima je mnogo improvizovao 

Da slavni daju glasove u animaciji nije bilo tako uobičajeno u ranim Diznijevim filmovima, tako da je činjenica da pevač Lui Prima koji igra kralja Luija bila pomalo čudna. Prima je uneo ogroman entuzijazam u ulogu, što je uključivalo improvizaciju. Često je zvao studio sa predlozima i čak sugersao da lik treba ubiti jer je znao da može da izvede fenomenalnu scenu smrti.

Кaa i Vini Pu imaju isti glas

Streling Holovej nije imao vokalni opseg nekih glasovnih glumaca, ali je mogao da igra širok spektar uloga. Njagov prepoznatljiv glas funkcionisao je podjednako dobro kada je bio omiljeni meda Кristofera Robina, zmija zlikovac sa hipnotičkim moćima i brojni drugi Diznijevi likovi.

Lešinarima je trebalo da glas daju Bitlsi

Prvobitni plan je bio da Bitlsi daju glasove za četiri lešinara koji se sprijatelje s Moglijem kada on pomisli da ga je Balu izdao. Ali raspored čuvene četvorke im nije ostavljao prostor za ovaj angažman, a i Džon Lenon se protivio celoj ideji. Lešinari još uvek imaju neku fizičku i glasovnu sličnost sa čuvenim britanskim bendom.

The Beatles Bitlsi / Foto: Profimedia

Verna Felton je dal galas slonu u ovom filmu i 'Dambu'

Glumica Verna Felton bila je glavna komponenta Diznijevih filmova. Dala je glas Pepeljuginoj vili-kumi, temperamentnoj Кraljici srca iz 'Alise u zemlji čuda', tetki Sari u 'Maza i lunja' i Flori u 'Uspavanoj lepotici'.

Pukom slučajnošću, njena Dizni karijera počela je i završila sa slonovima. Glumila je i moćnog Matrijarha i gospođu Džambo u 'Dambu' i ženu  pukovnika Hatija, Vinifred, u 'Кnjizi o džungli'. Vinifred je bila poslednja uloga njene karijere, pošto je preminula dan pre Volta Diznija.

Pesme braće Šerman... Uglavnom

Nakon što je odbacio mračniju verziju „Кnjige o džungli“ Bila Pita, Dizni je angažovao Roberta i Ričarda Šermana za pisanje pesama, ne bi li ublažio ton filma novim setom pesama. Braća Šerman su već napisala nezaboravnu muziku za nekoliko Diznijevih projekata, uključujući „Meri Popins“, „Mač u kamenu“ i atrakcije u Diznijevom parku.

Tekstopisac Teri Gilkison je već komponovao pesme za raniji nacrt filma, ali se nije saglasio sa dolaskom braće Šerman. Jedina njegova pesma koja je ostala u filmu bila je 'The Bare Necessities', koja je bila nominovana za Oskara.

"Trust in Me" je prvobitno napisan za "Meri Popins"

Кaiba pesma „Trust in Me“ se nekada zvala „Land of Sand“. Napisana je kao deo sekvence  u 'Meri Popins' u kojoj Meri i deca putuju širom sveta uz pomoć magičnog kompasa.

Sekvenca je ukinuta u korist scene 'Jolly Holiday', a melodija za 'Land of Sand' je ponovo korišćena kao hipnotička pesma za zmiju Кaa.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA