Pre 2 godine je kritikovao filmove o superherojima, a sada misli da njihova dominacija izaziva porast fašizma

 
  • 0

- Nisam baš mislio da su superheroji hrana za odrasle - rekao je legendarni pisac stripova Alan Mur

Alan Mur tvrdi da je dominacija superherojskih filmova izazvala porast fašizma.

Legendarni pisac stripova, koji je dobro poznat po delima kao što su "Watchmen", "V For Vendetta" i "Batman: The Killing Joke", razmišljao je o dominaciji Marvela i DC-a u svetu bioskopa, sugerišući da bi "jednostavnija stvarnost" mogla biti opasna .

- Oko 2011. godine rekao sam da mislim da ima ozbiljne i zabrinjavajuće implikacije za budućnost ako milioni odraslih budu u redovima da pogledaju filmove o Betmenu - rekao je Mur za The Guardian i dodaje:

- Zato što ta vrsta infantilizacije – taj poriv ka jednostavnijim vremenima, jednostavnijoj stvarnosti – to vrlo često može biti preteča fašizma - dodao je Mur.

Pisac je zatim nastavio:

- Stotine hiljada odraslih (su) u redu da vide likove i situacije koje su stvorene da zabavljaju 12-godišnje dečake – a to su uvek bili dečaci – pre 50 godina. Nisam baš mislio da su superheroji hrana za odrasle - navodi Mur i dodaje:

- Mislim da je ovo bio nesporazum koji je proizašao iz onoga što se dogodilo osamdesetih – gde snosim i značajan deo krivice, iako nije bilo namerno – kada su se stvari poput Watchmena prvi put pojavile. Bilo je užasno puno naslova koji su govorili "Stripovi su odrasli". Sklon sam da mislim da, ne, stripovi nisu odrasli - rekao je Mur i nastavio:

- Bilo je nekoliko naslova koji su bili odrasliji nego što su ljudi navikli. Ali većina naslova stripova bila je prilično ista kao što je ikada bila. To nije bio strip odrastanje. Mislim da je više stripova koji su se susreli sa emotivnim uzrastom publike koji su dolazili na drugu stranu - naveo je pisac stripova, prenosi NME.

Još 2020. Mur je kritikovao filmove o superherojima, tvrdeći da su "oni pokvarili bioskop, a takođe i kulturu u određenoj meri".

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA