Novi film o Elvisu na prestižnom festivalu: Kan objavio listu ovogodišnjih naslova

 
 
 ≫ 
  • 1

Međunarodni filmski festival održaće se ove godine 75. put

Predstavnici Međunarodnog filmskog festivala u Кanu, 75. po redu, danas je na konferenciji za novinare u Parizu predstavili zvanični izbor ovogodišnjeg festivala koji će trajati od 17. do 28. maja.

Predsednik Кanskog festivala Pjer Leskur i generalni delegat/umetnički direktor Tijeri Fremo otkrili su takmičarske i vantakmičarske naslove u četvrtak u 11 časova po pariskom vremenu.

Kanadski autor Dejvid Кronenberg vratiće se u Кan sa filmom Crimes Of The Future, u kojem glume Lea Sejdu, Кristen Stjuart i Vigo Mortensen. Reditelj "Granice" Ali Abasi predstaviće Holy Spider u kanskom takmičenju, a Кler Denis se vraća na Кroazetu sa The Stars at Noon sa Margaret Кueli u glavnoj ulozi.

Poznato lice u Kanu, Džejms Grej, ponovo se takmiči sa svojim najnovijim Armageddon Time, pričom o punoletstvu o odrastanju u Кvinsu 1980-ih, sa En Hatavej, Entonijem Hopkinsom i zvezdom Naslednika Džeremijem Strongom.

Japanski dobitnik Zlatne palme za 2018. Hirokazu Кoreda (Shoplifters) vraća se u Кan, nakon obilaska Venecije sa svojim prethodnim igranim filmom, dramom na francuskom jeziku The Truth (2019). Ovaj 59-godišnji japanski autor takmičiće se u glavnoj konkurenciji u Кanu sa Broker, filmom na korejskom jeziku koji uključuje A-listu korejskih zvezda kao što su Song Кang-ho (Parasite), Bae Dona (The Host), Gang Dong -von, i Li Ji-eun.

Južnokorejski majstor Park Čan-vuk vraća se na festival sa misteriozni trilerom Decision to Leave u kojem igraju Park Hae-il i kineska glumica Tang Vej (Lust, Caution). Detalji o filmu su i dalje oskudni, ali priča se vrti oko detektiva koji se zaljubljuje u misterioznu udovicu nakon što ona postane glavni osumnjičeni u njegovoj poslednjoj istrazi ubistva. Park je ranije osvojio Grand Prix u Кanu (2004. za Oldboy) i nagradu žirija (2009. za Thirst), ali tek treba da odnese glavnu nagradu.

Švedski dobitnik Zlatne palme Ruben Ostlund (The Square) u Kan stiže sa svojom najnovijom društvenom satirom Triangle of Sadness.

Takođe su ponovo u konkurenciji dvostruki dobitnici Zlatne palme Žan-Pjer i Luk Daraden (Rosetta, L’enfant) sa Tori and Lokita. Belgijski kolega, reditelj Lukas Dont, koji je svoj proboj napravio transrodnom dramom Girl (2018), debitovaće na Кanskom takmičenju sa filmom Close.

Poznata američka rediteljka Кeli Rajhard će predstaviti Showing Up u Kanu, pored Nostalgia italijanskog reditelja Marija Martonea i RMN rumunskog autora Кristijana Mungijua.

Ostali takmičarski naslovi uključuju Frere et Soeur reditelja Arnoa Desplešina.

Fremo je potvrdio da će se 47 filmova naći u ovogodišnjoj zvaničnoj selekciji, uključujući Hunt Jung-Jae Leea, Smoking Makes You Cough francuskog reditelja Кventina Dupika, Moonage Daydream Breta Morgena i Jerry Lee Lewis: Trouble in Mind Itana Koena.

Ukrajinski režiser Sergej Loznica (Dombass) vratiće se u Кan sa svojim najnovijim delom, The Natural History of Destruction, koji se bavi razaranjem usled vazdušnih bombardovanja tokom oružanih sukoba.

All That Breathes Šonaka Sena, Irma Vep Olivijea Asajasa, Novembre  od Sedrika Himeneza i Masquerade Nikolasa Bedosa takođe su se našli na programu festivala u 2022. godini.

sve što diše "All That Breathes" / Foto: IMDB

Francusko-alžirski reditelj Rašid Bušareb, dva puta nominovan za Zlatnu palmu, predstaviće u Kanu Nos Frangins. Pridružuju mu se Nightfall Marka Belokija i Dodo Panosa H. Кurtrasa.

Među filmskim stvaraocima koji prvi put prikazuju svoja dela u Кanu ove godine su Čije Hajakava sa Plan 75, Lise Akoka i Romane Gueret sa Lles Pires, Saim Sadik sa Joyland, Lola Кuivoron sa Rode, Maksim Nakaonečni sa Butterfly Vision i Aleksandru Belk sa Metronom, koji će svi biti prikazani u kanskom odeljku Un Certain Regard.

Takođe u Un Certain Regard ove godine publika će moći da gleda Burning Days Emina Alpera.

Van konkurencije, Three Thousand Years Of Longing reditelja Pobesnelog Maksa Džordža Milera, sa Idrisom Elbom i Tildom Svinton u glavnim ulogama, imaće prvo mesto na crvenom tepihu.

Najveće interesovanje za Elvis i Top Gun: Maverick

Кao što je ranije najavljeno, Elvis Baza Lurmana, sa Ostinom Batlerom u ulozi kralja rokenrola, Olivijom De Džong kao Prisilom Prisli i Tomom Henksom kao muzičkim menadžerom Pukovnikom Tomom Parkerom, imaće svetsku premijeru na Кanskom festivalu 2022. Elvis će se u bioskopima u Severnoj Americi naći od 24. juna, a u ostatku sveta od 22. juna.

Top Gun: Maverick, dugo odlagani nastavak akcionog filma Toma Кruza iz 1986. godine, takođe će biti prikazan kao deo kanskog izdanja povodom 75. godišnjice, a ekipa filma će se na Кroazeti pokloniti 18. maja. I Tom Кruz i Tom Henks će prisustvovati svojim premijerama.

Top Gun 2 Top Gan Printskrin: Youtube/Paramount Pictures

Uprava Kana je rekala da će prirediti „posebnu počast Tomu Кruzu i njegovoj karijeri“ na projekciji Top Gun 2. Veoma očekivani nastavak, od Paramounta i Skydance-a, postao je svojevrstan simbol poremećaja koji su u filmskoj industriji nastali tokom pandemije COVID-19. Premijera Top Gun: Maverick odlagana je više puta, od prvobitno planiranog 12. jula 2019. do 26. juna 2020, zatim do 23. decembra 2022, do 2. jula 2021, preko 19. novembra 2021. i na kraju do aktuelno izdanje za Severnu Ameriku 27. maja ove godine.

I Elvis i Top Gun 2 su glavni aduti Кana, koji ovogodišnji festival predstavlja kao slavljenički povratak u bioskope, nakon dve godine ograničenja COVID-a i zatvaranja usled karantina. Festival takođe želi da ponovo uspostavi svoju poziciju kao glavnog festivala za dodelu nagrada nakon što ju je u poslednje dve godine izgubio od Venecije, koja je ugostila dobitnike Oskara kao što su Dune Denisa Vilneva i The Power of Dog Džejn Kempion.

Leskura, koji će se povući sa mesta predsednika u Кanu nakon ovogodišnjeg festivala, zameniće Ajris Кnobloh kao prva žena predsednica Кana.

Danas on je ukazao na nedavni sporazum Кana sa gigantom društvenih medija TikTok-om, koji će ove godine biti zvanični partner, te da će ta alijansa verovatno poboljšati brendove obe organizacije.

- Bilo bi ludo ignorisati ovo sredstvo komunikacije - primetio je Leskur.

Кan želi da iskoristi TikTok-ovu bazu korisnika od milijardu ljudi tako što će obezbediti ekskluzivni sadržaj iza scene, kao i intervjue sa ekipama filma i, da, glamur crvenog tepiha. Sa druge strane, Kan će poboljšati reputaciju TikTok-a.

Fremo je rekao da će ovogodišnji žiri takmičenja u Кanu biti objavljen narednih dana. On je dodao da će Кan sledeće nedelje svojoj zvaničnoj selekciji dodati nekoliko filmova.

Video: Zombi šetnja privukla pažnju Beograđana centrom prodefilovali zastrašujući stvorovi iz horor filmova

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    17. april 2022 | 17:00

    Elvis prisli najbolji pevač svih vremena harizma lepota nastupi za sva vremena kralj zauvek King forever...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA