≫ 

Filmu "Mrak" dva priznanja na FEST-u, ostvarenju "Strahinja Banović" nagrada za najbolji srpski film

"Uvek je značajno i posebno emotivno kada dobijete priznanje za svoj rad u zemlji u kojoj živite", rekao je reditelj filma "Strahinja Banović" Stefan Arsenijević

  • 0
Film Mrak Danica Ćurčić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na upravo završenom 50. FEST-u, ostvarenje Dušana Milića dobilo je dve prestižne nagrade. Sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić, koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu "Mrak" dobila je plaketu Jugoslovenske kinoteke.

Žiri kritičara ovogodišnjeg festivala dodelio je nagradu "Nebojša Đukelić" filmu"Mrak", koji je svoju pretpremijeru imao u okviru glavnog takmičarskog programa.

Radnja ove drame inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu. Film obrađuje životnu priču srpske porodice koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

Film"Mrak", srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčka koprodukcija je složena filmska priča o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji u kojoj glavne uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić. Ostale uloge su poverene Mioni Ilov, Flaviu Parenti, Ivanu Zerbinati, Nikoli Kent, Darrenu Pettie, Nikoli Rakočević, Slaviši Čurović, Slađani Bukejlović.

Film Mrak Danica Ćurčić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor Kristian Eidnes Andersen.

Filmu "Strahinja Banović" "Politikina" nagrada "Milutin Čolić"

Žiri za dodelu "Politikine" nagrade "Milutin Čolić" jednoglasno je odlučio da priznanje za najbolji većinski srpski film u programima 50. FEST-a pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film “Strahinja Banović”. U obrazloženju stoji da je nagrada dodeljena “za izvanrednu glumačku izvedbu, vizuelnu atmosferu filmskih slika visokog evropskog standarda i za rediteljsko umeće s kojim je jedna od važnih tema našeg kontinenta spojena sa minijaturnom ljubavnom pričom koja je poprimila epske razmere”.

Stefan Arsenijević, reditelj filma, povodom ove nagrade je izjavio: “Uvek je značajno i posebno emotivno kada dobijete priznanje za svoj rad u zemlji u kojoj živite. Osećam veliku čast što je baš u godini velikog jubileja našem filmu pripala nagrada koja nosi ime osnivača FEST-a Milutina Čolića. Posebno mi je značajno što su u žiriju bili kritičarka "Politike" Dubravka Lakić i dvojica mojih kolega, Miloš Avramović i Nemanja Ćeranić. Hvala!”.

FEST, zatvaranje, film Foto: Dušan Milenković

Zbog velikog interesovanja publike, film „Strahinja Banović“ biće još jednom prikazan u velikoj sali Kombank Dvorane večeras, 7. marta u 20 časova.

Srpska premijera filma “Strahinja Banović” održana je 25. februara u Kombank dvorani na otvaranju jubilarnog 50. FEST-a. Ovo ostvarenje će se prikazivati u nekoliko evropskih zemalja, SAD, Kanadi i u karipskim zemljama, a početak bioskopske distribucije u Srbiji najavljen je za septembar ove godine, nakon prikazivanja na letnjim filmskim festivalima.

“Strahinja Banović” je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

FEST, zatvaranje, film Foto: Dušan Milenković

“Strahinja Banović” je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

Film „Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji srpske filmske kompanije Art & Popcorn, odnosno Miroslava Mogorovića kao glavnog producenta. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska) i pridruženi koproducenti Cinnamon Films. Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films and Distribution, a srpski distributer je MCF MegaCom Films.

FEST, zatvaranje, film Foto: Dušan Milenković

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Video: Zatvoren 50. jubilarni FEST, evo koji film je osvojio nagradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA