Legat Ružice Sokić otvoren u "Adligatu": Fotografije, nagrade i lični predmeti velike glumice

 
  • 0

Zadivljuje činjenica da je Ružica Sokić u toku svoje karijere odigrala više od 400 uloga: 97 u pozorištima, 28 televizijskih uloga, 57 u TV-serijama, 199 radio-uloga i 51 uloga na filmu

Legat Ružica Sokić Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat"

Legat filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić (1934-2013) otvoren je u svečanoj atmosferi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat". U prisustvu svega petoro gostiju, poštujući sve mere Kriznog štaba koje su na snazi, na godišnjicu rođenja slavne glumice govor je održao njen suprug, Miroslav Lukić, osnivač i upravitelj Fondacije Ružice Sokić.

- Veliki dan za sve nas – zvanično formiranje legata na kojem radimo već mesecima. Kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce. Nažalost, zbog ove situacije, posetioci će morati da sačekaju nekoliko meseci priliku da uživo vide značajan deo Ružičine zaostavštine - izjavio je Lukić i dodao:

- U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a u Adligatu, udruženju sa kojim je potpisan ugovor o poklonu i protokol o saradnji, sva ostala građa. Današnji dan je ujedno dan Fondacije Ružica Sokić i dan kada se dodeljuje Godišnja nagrada "Ružica Sokić" mladoj talentovanoj glumici za zapažena glumačka ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni. Kao što je poznato, do sada su nagradu dobile Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković. Ove godine, zbog pandemije i svih ograničenja koja su nametnuta i nama i pozorišnoj sceni u celini, nagrada nije dodeljena; umesto toga skromno ali svečano obeležavamo formiranje legata u "Adligatu".

Legat Ružica Sokić Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat"

Legat je formiran na inicijativu novinarke i glumice, suosnivača "Adligata", Stevanke Češljarov, a ovim povodom je Fondacija Ružice Sokić pripremial i poseban Prospekt – "Kulturno nasleđe Ružice Sokić".

- U legatu Ružice Sokić nalazi se značajna pozorišna i druga arhivska građa, zatim veliki broj nagrada, deo biblioteke sa više od stotinu knjiga sa posvetama ali i nameštaj iz stana Ružice Sokić koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću (1893-1964), uredniku lista "Pravda". Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, važna nadogradnja Adligatove Pozorišne zbirke - istakao je Viktor Lazić, predsednik "Adligata" koji je nedavno primljen za člana upravnog odbora Fondacije Ružice Sokić, kao znak povezivanja, poverenja i spremnosti na zajedničku saradnju dve institucije.

Legat Ružica Sokić Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat"

Zadivljuje činjenica da je Ružica Sokić u toku svoje karijere odigrala više od 400 uloga: 97 u pozorištima, 28 televizijskih uloga, 57 u TV-serijama, 199 radio-uloga i 51 uloga na filmu. Zanimljivo je da je pozorišne uloge ostvarivala u 21 pozorišnom okrilju. Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije. Bavila se i pedagoškim radom: vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti "Braća Karić" (1996-2000).

Kao što je teško nabrojati sve njene uloge, teško je nabrojati i sve njene nagrade. Nosilac je skoro svih nagradi za ženske uloge u filmu i pozorištu, ali treba napomenuti da je dobitnica dve zlatne i jedne srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli, dobitnica je nagrade „Žanka Stokić“, „Dobričin prsten“, „Zlatni ćuran“, „Joakim Vujić“, „Pavle Vuisić“, „Zlatna arena“, „Sterijine nagrade“ i mnogih drugih koje se većim delom sada mogu videti u "Adligatu". Godine 2010. objavila je knjigu sećanja „Strast za letenjem“. O Ružici Sokić kao plodnoj pozorišnoj i filmskoj umetnici objavljeno je pet knjiga. Kao zaslužni umetnik, bila je dobitnik nacionalnog priznanja koje dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Srbije, a Grad Beograd ju je proglasio zaslužnim građaninom, čime je određeno i mesto njene sahrane u Aleji velikana na Novom groblju.

Ovaj legat i protokol o saradnji sa Fondacijom Ružice Sokić omogućiće kvalitetnije prezenotavanje i korišćenje izuzetno značajne istorijske građe koja je u vezi sa životom i radom Ružice Sokić, kao i njenog života i impozantnog dela sa kojim je zadužila Srbiju.

(Telegraf.rs)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA