Filmovi sa slobodarskom i humanom porukom: "Otac" Srdana Golubovića otvara 49. SOFEST

 
 ≫ 
  • 0

Slogan "U predvorju jubileja" je podsećanje i najava da će festival naredne godine doživeti svoje 50. izdanje...

Otac, Goran Bogdan Foto: Maja Medić

Četrdeset deveto izdanje Filmskog festivala u Sopotu - SOFEST, u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala - CEBEF, biće održano od 7. do 11. jula u Centru za kulturu Sopot, pod sloganom "U predvorju jubileja", kao podsećanje i najava da će festival naredne godine doživeti svoje 50. izdanje.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 domaćih ostvarenja i koprodukcija, a festival će otvoriti film "Otac" reditelja Srdana Golubovića, kome će ovo biti prvo festivalsko prikazivanje nakon ukidanja vanrednog stanja.

Otac, Goran Bogdan Goran Bogdan u filmu "Otac" / Foto: Maja Medić

Golubovićev film je u februaru imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu, gde je osvojio dve značajne nagrade - za najbolji film u programu "Panorama" po izboru Ekumenskog žirija, kao i Nagradu publike u istoj selekciji.

Na Festu u Beogradu dobio je nagradu FEDEORA za najbolji film, dok je Goran Bogdan dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

- Sva tri moja filma su osvojila glavnu nagradu na Sofestu tako da se, samim tim, ja tamo dobro osećam. Volim da dođem i drago mi je da festival opstaje. SOFEST je veoma značajan za tu sredinu, posebno kao festival koja ima sada već toliko dugačku tradiciju - kazao je Golubović.

On se osvrnuo i na trenutno stanje u kinematografiji istakavši da je bilo strašno intenzivno oko Berlina i Festa.

- Sad se ođednom sve to vraća, ali nažalost cela jedna filmska godina, u celom svetu, pretrpela je veliki gubitak. Biće teško sa bioskopima, neće se ljudi tako lako vraćati, ali mislim da su letnji festivali veoma važni da se to dogodi - istakao je reditelj.

Otac, Goran Bogdan Foto: Maja Medić

"Otac" je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva.

To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja - postaje heroj.

SOFEST se, zajedničkim naporima organizacionog tima iz Beograda i Sopota, sa velikom pažnjom priprema za veliki jubilej naredne godine - pedesetogodišnjicu manifestacije.

Otac, Goran Bogdan Foto: Maja Medić

Predsednik odbora festivala je Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot, umetnički direktor festivala je Aleksandar Avramović, dok je direktor CEBEF-a Damir Handanović.

Osnivač festivala je Grad Beograd, a domaćini su Centar za kulturu Sopot i Opština Sopot.

Sve projekcije filmova će biti u sali Centra za kulturu Sopot, ulaz je slobodan, uz besplatne ulaznice.

SOFEST je osnovan 1972. godine pod nazivom Slobodarske filme svečanosti i tih godina bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih.

Osnovni cilj ovog festivala bio je da okupi filmske stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama, uz prikazivanje filmova sa idejnom i umetničkom sadržinom kojom se bitno doprinosi reafirmaciji ideja slobode i opštedruštvenog progresa.

Otac, Goran Bogdan Foto: Maja Medić

U toku svog postojanja, Slobodarske filmske svečanosti su postale internacionalna filmska smotra.

Godine 1989. grad Beograd je uvrstio Slobodarske filmske svečanosti u red svojih manifestacija.

U skladu sa promenama u društvu u toku devedesetih godina prošlog veka i Slobodarske filmske svečanosti su preimenovane u Filmski festival Sopot, a zbog ekonomskih teškoća i izolacije zemlje, Festival je od međunarodne manifestacije postao festival domaćeg filma.

Godine 1996. organizaciju Filmskog festivala ponovo preuzima Skupština opštine Sopot sve do 2007. godine, kada festival ponovo postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, koju danas organizuje Centar beogradskih festivala - CEBEF.

(Tanjug.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA