"Gori, moja gospođice": Film Miloša Formana zbog kog je predsednik Novotni "pošašavio od besa"

 
  • 1

Osim partije, koja je napala film jer je mislila da je to alegorija na komunistički sistem, pobunile su se i čehoslovačke vatrogasne zajednice

Gori, moja gospođice Insert iz filma "Gori, moja gospodjice" / Foto: Jugoslovenska kinoteka

Film "Gori, moja gospođice" Miloša Formana biće prikazan u okviru programa FEST klasik, večeras, 2. marta u 20h, u Muzeju kinoteke, u Kosovskoj ulici u Beogradu.

Kada je na redovnoj privatnoj projekciji video Formanov film o vatrogascima, čehoslovački predsednik Antonjin Novotni doslovno je, prema rečima njegovog sina, "pošašavio od besa"! Zbog njegove intervencije film dugo nije mogao da stigne u distribuciju.

Gori, moja gospođice Insert iz filma "Gori, moja gospodjice" / Foto: Jugoslovenska kinoteka

"Gori, moja gospođice" je premijerno prikazan 1967. godine i govori o farsi u provincijskom životu koja se događa povodom godišnjeg bala vatrogasaca. Forman prikazuje vatrogasnu zabavu u malom češkom mestu na kojoj po zlu krene sve što bi moglo krenuti.

Na ideju za ovaj film Forman je došao kad je sa svojom ekipom posetio sličnu zabavu u jednom zabačenom selu. U knjizi Antonjina J. Lima "Miloš Forman, događaji", sam Forman je o tome govorio rekavši u uvodu da su Jaroslav Papoušek (uz Formana i Ivana Pasera scenarista filma "Gori, moja gospođice") i on otišli u planine ne bi li pisali dogovoreni scenario, ali da im nije išlo.

U ovom filmu, Forman se ruga sistemu (uglavnom kroz prikaz okoštalog političkog jezika i ceremonije) mnogo više nego što ga stavlja pod lupu političke osude. On se više šali s malim, kvarnim i kvarljivim ljudima. Kod Formana nema kulta naroda niti romantizovanja narodnih masa. Kod njega, "obični ljudi" su kvarni, povodljivi i lakomisleni koliko i velike ideje.

Osim partije, koja je napala film jer je mislila da je to alegorija na komunistički sistem, pobunile su se i čehoslovačke vatrogasne zajednice zato što su smatrale da se Forman previše šali na njihov račun. A, u stvari, to nije film o vatrogascima, već o profesionalnom prikazu svake ljudske situacije.

Gori, moja gospođice Insert iz filma "Gori, moja gospodjice" / Foto: Jugoslovenska kinoteka

Režiser je sam rekao da nije imao nameru da ovim ostvarenjem pošalje ikakvu poruku, već da mu je ideja bila da snimi iskrenu komediju koju će svako moći da protumači onako kako želi. Ali, problem svih vlada i komiteta, kako je istakao Forman, jeste u tome što se svi oni pretvaraju i ljudima obećavaju sreću, veselje i zadovoljstva u životu, a znaju da to nije istina i da će kad-tad to morati da se završi katastrofalno.

Film je trebalo da bude prikazan i na festivalu u Kanu, ali te 1968. godine najglamurozniji filmski festival nije održan zbog velikih studentskih demonstracija u Parizu, a sa studentima su se solidarisali i brojni filmski radnici bojkotujući festival, koji je potom i otkazan.

Gori, moja gospođice Insert iz filma "Gori, moja gospodjice" / Foto: Jugoslovenska kinoteka

Uprkos tome što je u Čehoslovačkoj bio zabranjen, "Gori, moja gospođice" je bio kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja. Bio je to i prvi film koji je Forman snimio u boji i jedan od vrhunaca češkog novog talasa.

"Gori, moja gospođice" u Češkoj uživa kultni status, što i ne čudi budući da je priča potpuno univerzalna i može se lako preslikati na bilo koji kutak sveta.

Gori, moja gospođice Insert iz filma "Gori, moja gospodjice" / Foto: Jugoslovenska kinoteka

Na pitanje od pre nekoliko godina kako danas gleda na svoj film "Gori, moja gospođice", Miloš Forman je rekao:

- To je film prema kojem osećam veoma veliku nežnost.

Da ponovimo, u okviru programa FEST klasik, "Gori, moja gospođice" će biti prikazan u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici, večeras, 2. marta, od 20 časova.

(Telegraf.rs)

Video: Odbrana Srba uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj uložiće žalbu na optužnicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA