Džon Malkovič stiže u Beograd: Slavni holivudski glumac dolazi po nagradu "Beogradski pobednik"

 
 ≫ 
  • 0

Dolazak velikog glumca, otkriva Ivan Karl, nije jedina velika novost 48. Festa

Džon Malkovič Foto: AP/Tanjug

Džon Malkovič će na zatvaranju Festa dobiti počasnu nagradu "Beogradski pobednik" i održaće resital uz muzičku pratnju - najavljuje, eksluzivno za "Novosti", Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa.

Slavni američki glumac, dva puta nominovan za Oskar, i tumač maestralnih rola u filmovima "Mesta u srcu", "Opasne veze", "Čaj u Sahari", "Na liniji vatre", "Čovek sa gvozdenom maskom", "Biti Džon Malkovič", "Spaliti posle čitanja", pridružiće se tako plejadi filmskih zvezda koji su se tokom gotovo pet decenija trajanja Festa poklanjali srpskoj i beogradskoj publici.

Dolazak velikog Džona Malkoviča, otkriva Ivan Karl, nije jedina velika novost 48. Festa.

- Prva i najvažnija promena je da će festival imati jedan takmičarski program, čiju će okosnicu činiti "Srpski film", koji smo ove godine privremeno preimenovali u "Srbija i prijatelji". U takmičarski program tako ulaze odabrani novi domaći filmovi, filmovi iz regiona gde je Srbija manjinski koproducent i, naravno, ostvarenja iz svih krajeva sveta. Njih ukupno do dvadeset naslova boriće se za nagradu "Beogradski pobednik" u šest kategorija: najbolji film, režija, muška, ženska uloga, scenario i debitant - najavljuje Karl za "Novosti".

O nagradama, čiji je novčani fond uvećan, odlučivaće petočlani žiri, a, po rečima sagovornika Novosti, usvojen je predlog umetničkog direktora Jugoslava Pantelića da 48. Fest kroz retrospektive obuhvati filmske radove nobelovca Petera Handkea i najpoznatije role Bekima Fehmiua.

Džon Malkovič Foto: AP/Tanjug

Prvu godinu rada na mestu sekretara za kulturu Karl je "zaokružio" oktobarskim manifestacijama - Bemus, Beogradski džez festival i Sajam knjiga. Bemus je dobio novog umetničkog direktora Bojana Suđića, Džez festival je produžio trajanje i izašao van Beograda, dok će Sajam od sledeće godine trajati dan duže. Iz "Novosti" ga pitaju da li je zadovoljan ostvarenim rezultatima?

- Oktobarske manifestacije su dobar presek festivalske scene Beograda koja je u ovo doba godine, nimalo slučajno, najgušća. Oktobar je mesec oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i zato su svojevremeno Bemus, Džez festival i Sajam knjiga baš tada pokretani. Zato su i Dani slobode, kao nova manifestacija od značaja za Grad Beograd, podjednako bitni jer poput kulturnog mosta povezuju datume oslobođenja prestonice u oba svetska rata i vešto se svojom žanrovskom raznolikošću uklapaju među navedene starije festivale. Zadovoljan sam kako su svi prošli, a posebno me raduje što se uočavaju promene u odnosu na prethodnu godinu.

U pripremi su već nova izdanja festivala, a kako kaže Karl, iako "uvek ima prostora za bolje i više, na festivalima nema instant rešenja, već je potreban kontinuirani rad, čiji se plodovi osećaju tek nakon nekoliko izdanja".

- Iz ličnog iskustva, sećam se da je četvrti Fest, koji sam svojevremeno radio kao selektor u tandemu sa kolegom Borom Anđelićem, bio i najbolji u te četiri godine. Kontinuirano povećavamo ulaganja u sve festivale koji treba da budu ono što je i Beograd, regionalni lider, svaki u svom domenu. Po svom gabaritu i dometu, Sajam knjiga, Fest, Bitef, Bemus i Džez festival to jesu - kaže Ivan Karl i dodaje da je budžet značajno povećan, ali da na tome "neće stati". 

Džon Malkovič Foto: AP/J Pat Carter

Kad je pre dve godine boravio u Zagrebu, Džon Malkovič je na konferenciji za medije odgovorio na pitanja o svom "hrvatskom poreklu".

- Majka mi je kazala da je iznenađena izveštavanjem medija o mojim hrvatskim korenima. Rekla mi je da sam Crnogorac, odnosno da sam poreklom iz Crne Gore - pojasnio je tada Malkovič.

U proteklih godinu dana izabrani su direktori gotovo svih gradskih pozorišta, ali, ni to nije prošlo bez "buke"...

- Ako pod "buku" računate izjave Tihomira Stanića u vezi sa Ateljeom 212, ne bih se složio. On je izneo svoj lični stav, doduše mršave argumentacije, a to što je tome pružen nešto veći publicitet je neka i nečija druga agenda koja sa pozorištem nema veze. Kada je reč o kadrovskim rešenjima, uvek ćete imati različita mišljenja. Meni je lično jako drago što smo u nekim kućama pružili šansu mlađim ljudima.

Video: Kevin Spejsi sa zgodim menadžerom u šetnji Beogradom

 

(Telegraf.rs/ Novosti.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA