Otvorena izložba "Petar Lubarda: Jedan slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela"

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U Legatu Petra Lubarde, 24. oktobra, otvorena je izložba pod nazivom “Petar Lubarda: Jedan slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela", uz prisustvo brojnih eminentnih gostiju, koji su učinili ovo otvaranje jednim od najposećenijih događaja ovog tipa u Beogradu. Izložba će biti otvorena za posetioce do 1. januara 2025. godine.

U saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Skupštine grada Beograda, Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih jugoslovenskih i srpskih slikara uz angažman savremenih fotografa. Izložba "Petar Lubarda: Jedan slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela" koncipirana je tako da se odabrana dela Petra Lubarde izlažu zajedno sa delima naših savremenih fotografa koja su njima inspirisane.

Posetioci su imali priliku da, pored poznatih dela slikara Petra Lubarde, vide radove naših savremenih fotografa među kojima su Marko Krunić, Boogie, Vuk Vidor, Vukica Mikača, Jasna Prolić, Monika Pavlović, Vuk Dapčević, Sever Zolak, Katarina Batut, Nebojša Babić, Miša Obradović, Sanja Stefanović, Aleksandar Crnogorac, Goran Popovski i Jakov Simović.

Autorka izložbe Duška Jovanić ocenila je da je Lubarda bio jedan od naintrigantnijih ljudi svog vremena.

"Pre svega društvenog i kulturnog života posleratnog Beograda i čini mi se da su fotografi uspeli da zavire iza kulisa njegovog zanimljivog života i svakodnevice koju je delio sa svojom suprugom Verom Lubardom", rekla je Jovanić.

Direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud poželeo je dobrodošlicu prisutnima u kuću kojoj je "veliki slikar živeo i stvarao".

"Osim što se navršila 50. godina od smrti Lubarde, u ovoj godini obeležavamo i 20. godina od osnivanje kuće legata. Kuća legata je ustanova kulture koji je osnovao grad Beograd 2004. godine, sa zadatkom da brine i stara se o poklonima i zbirkama, koje su gradu Beogradu ostavili njegovi istaknuti žitelji i umetnici", objasnio je Brusić-Renaud.

Otvarajući izložbu, Sekretarka za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je napomenula da su u kući velikog umetnika spojene dve umetnosti - slikarstvo i fotografija.

"Oni se susreću i pružaju jedno sasvim novo viđenje Lubardinog stvaralaštva. Kao što je Lubarda u svojim delima hrabro prelazio granice konvencionalnog i otvarao vrata nepoznatom, tako su i naši izvrsni fotografi zakoračili u njegov svet, ali ga istovremeno transformisali kroz prizmu svog umetničkog izraza", naglasila je Mihailović Vacić.

Predsednik "Color Press Grupe" organizator izložbe i autor koncepta Robert Čoban objasnio je da je Lubarda delovao kao težak, ali inspirativan zadatak: "Naša ideja je da kroz ovakve popularne koncepte promovišemo tradicionalnu umetnost, naše najveće umetnike i naše fotografe" naglasio je Robert Čoban.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura, ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, kao i drugi brojni gosti i poštovaoci umetnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Mladen Šarčević o Velikom atlasu Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA