Otvoren 60. Oktobarski salon u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U nedelju, 20. oktobra u Muzeju afričke umetnosti (MAU) otvoren je 60. Oktobarski salon – reprezentativna međunarodna manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd, a organizuje ga Kulturni centar Beograda, uz podršku Ministarstva kulture.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili dr Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti, Ninela Gojković, v.d. direktora Kulturnog centra Beograda i Violeta Filip, članica Gradskog veća.

Marija Aleksić je pozdravila veliki broj okupljenih posetilaca i rekla: „Večeras slavimo moć umetnosti da preobražava stvarnost, povezuje ljude i inspiriše nova promišljanja, čak i u najizazovnijim vremenima. Kao što se umetnost neprestano menja, raste i razvija, tako i Oktobarski salon svakim svojim izdanjem nastoji da donese nove koncepte i otvoren dijalog s publikom. Oktobarski salon je više od umetničke manifestacije – on je ogledalo jednog grada i jednog društva, njegovih preokreta, snova i borbi. Zbog toga večeras slavimo ne samo jubilej ove izuzetne tradicije, već i mogućnost da umetnost ostane pokretač promene i nade u budućnost“.

Aleksić je navela da prostor za umetnost i umetnike, u fizičkom i simboličkom smislu, postaje centralna tema ovogodišnjeg Salona. „Kroz izložbe, performanse, radionice i akcije u javnom prostoru, istražujemo šta znači stvarati umetnost u vremenu brzih društvenih promena, kada su umetnici često suočeni sa nesigurnim uslovima i marginalizacijom. Tema susreta koja prožima ovogodišnju koncepciju podseća nas na značaj dijaloga – između umetnosti i publike, između različitih kultura, između prošlosti i budućnosti. U tom kontekstu, Muzej afričke umetnosti se javlja kao ključna tačka ovogodišnjeg Salona, koja neguje različite kulturne perspektive i doprinosi širenju dijaloga između umetnika iz Afrike i naše umetničke scene,“ istakla je direktorka Muzeja afričke umetnosti.

Ninela Gojković, v.d. direktora Kulturnog centra Beograda je prilikom obraćanja izjavila: „Oktobarski salon je osnovan 1960. godine kao izložba najznačajnijih novih ostvarenja domaćih autora iz oblasti likovnih umetnosti i dizajna. Salon se menjao tokom godina, koncepciju i oblike organizovanja ali je ostao najznačajnija međunarodna izložba savremenih vizuelnih umetnosti. Kolekcija Oktobarskog salona osnovana je 2012. godine i u njoj se danas nalazi preko 190 radova domaćih i stranih umetnika. Na ovaj način Salon živi i mimo zvaničnog trajanja od šest nedelja“.

Ispred osnivača Oktobarskog salona, Grada Beograda, obratila se Violeta Filip, članica Gradskog veća: „Oktobarski salon je zamišljen kao smotra značajnih ostvarenja umetnika i otvara se na dan oslobođenja Beograda. Manifestacija danas ima međunarodni karakter i postao je referentna tačka za srpsku i regionalnu scenu. Šest decenija umetničkih susreta pokazuje snagu umetnosti da prebrodi izazove vremena. Salon danas predstavlja najznačajnija nova ostvarenja i umetnički dijalog domaćih i inostranih autora iz oblasti savremenih umetnosti“.

Nakon zvaničnog otvaranja prisutni su mogli da pogledaju deo programa Salona izložen u Muzeju afričke umetnosti. Koncept „Nada je disciplina“ osmislile su Lina Džuverović, viši predavač i rukovoditeljka studijskog master programa Kustoski rad i kolekcije na Čelsi koledžu za umetnosti Univerziteta umetnosti u Londonu, u saradnji sa Emilijom Epštajn i Anom Knežević, kustoskinjama Muzeja i Rafaelom Dražić, autorkom vizuelnog identiteta. Umetnici i grupe koji su deo segmenta Nada je disciplina su: Adrijan Melis Sosa, Darinka Pop-Mitić, doplgenger, I drugi (And Others): Urodnjene politike i prakse umetničkih kolektiva, Jelena Savić, Karavan, Katrin Bem i Jelena Micić, Kiluanži Kija Henda, Mvana, Milica Dukić, Milica Ružičić, Čitalačka grupa za feminističko trajanje (FDRG).

OKTOBARAC ZA NAJMLAĐE – NEDELJA U MAU

Svake nedelje, počev od 27. oktobra pa sve do 1. decembra, od 11 do 12.30 časova, Muzej afričke umetnosti će organizovati redovni program „Nedelja u MAU”, koji se sastoji iz vođenja kroz postavke za odrasle i kreativnih radionica za decu (uzrasta od 6 do 12 godina). Nakon obilaska male sale i radova angolskog umetnika Kiluanžija Kija Hende, deca će imati priliku da izrade „angažovani“ poster, dok će odrasli moći da saznaju više i o radovima drugih umetnika koji posebno izlažu na Oktobarskom salonu u ovom Muzeju, među kojima su Adrijan Melis, Danijela Ortiz, Darinka Pop-Mitić i doplgenger. Ulaz je besplatan, a prijavljivanje je obavezno slanjem mejla na: kontakt@mau.rs.

Ovogodišnji Oktobarski salon realizuju tri međunarodna kustoska tima, a slogan 60. izdanja je Šta ostaje? / What's left?. Salon traje do 1. decembra i održava se na više lokacija u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA