Otvorena Izložba Teror i stradanje u Beogradu tokom Drugog svetskog rata

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Izložba "Teror i stradanje u Beogradu tokom Drugog svetskog rata 1941-1944" autora Radeta Ristanovića otvorena je večeras u Galeriji Radio-televizije Srbije (RTS), gde će trajati do 15. novembra.

U svom obraćanju prisutnima, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina je ocenio da je to "dragocena izložba" pred proslavu 80. godišnjice oslobođenja Beograda, kome je "okupacija donela strah, strepnju, razaranje, logore, stratišta i smrt".

"Iza nasmejanih lica nakon oslobođenja 20. oktobra (1944.) krije se tragična sudbina koja je zadesila ne samo glavni grad, nego i teritoriju Kraljevine Jugoslavije", ocenio je Arbutina.

Muzej žrtava genocida i RTS organizovali su izložbu povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, sa ciljem da ukažu obim, intenzitet i oblike stradanja, kroz biografije stradalih, ali i zločinaca, citate primarnih dokumenata i memoarskih sećanja.

Posetioci mogu videti brojne fotografije žrtava nacizma poput Jevrejke Hilde Dajč i porodice Trajković, ali i krvnika poput gestapovca Brune Satlera, kao i kolaboracionista Božidara Bećarevića ili Ilije Paranosa.

Tu su i fotografije stratišta u Jajincima i posleratne ekshumacije žrtava, zatim prizori stradalih u savezničkom bombardovanju 1944. godine, kao i dokumenti, poput nemačke objave o streljanih 250 talaca zbog akcija četnika Draže Mihailovića.

Viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju Rade Ristanović je rekao da mu je pred godišnjicu oslobođenja bilo važno da izložbom pokaže teror i stradanje u Beogradu od 1941. do 1944. godine.

Prema njegovim rečima, dešava se da se okupirani Beograd sagledava kroz puna pozorišta i bioskope, "što ne odgovara istorijskim činjenicama".

Predstavnica Saveta za likovno stvaralaštvo RTS Marija Pavlović je istakla da izložba svedoči o godinama koje su donele nenadoknadive gubitke Beogradu i Beograđanima.

Pavlović je navela da prva celina izložbe pokazuje najvažnije događaje u Beogradu, od demonstracija 27. marta 1941. godine nadalje, a tu su i fotografije Sajmišta, Banjice i drugih logora, i svedočanstva o stradanju pripadnika partizanskog i Ravnogorskog pokreta.

Prema njenim rečima, drugi deo izložbe donosi predmete, poput nemačke uniforme i mitraljeza, lične isprave i jevrejske žute trake.

Istakavši da javnost prvi put može videti crteže Pjera Križanića nastale tokom suđenja nacističkim zločincima 1947. godine u Beogradu, Pavlović je napomenula da je i Aleksandar Deroko ostavio crteže kao zatočenik Banjice, ali i svakodnevice u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA