Zaječar: Otvorena izložba Dane Karić na 33. Festivalu Dani Zorana Radmilovića

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

U okviru 33. Festivala "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru, svečano je otvorena izložba multimedijalne umetnice Dane Karić, pod nazivom "Mi", koja je odmah privukla veliku pažnju publike i kritike. Ova izložba, postavljena u prostoru Radul-begovog konaka, duboko je emotivno svedočanstvo o ličnom i duhovnom putovanju same umetnice, a njeni radovi predstavljaju ostvarenje umetničke vizije koja je podjednako intimna i univerzalna.

Slike Dane Karić nadahnute su najdubljim ljudskim osećanjima — ljubavlju, verom i zajedništvom, dok svaki potez četkice odiše duhovnim mirom i težnjom ka punoći života. "Ove slike su nastale dok sam se molila za ljubav, za porodicu, za onu vrstu jedinstva koje samo Bog može blagosloviti. Zamišljala sam porodicu, ljubav, decu, dom, osećaj pripadnosti u momentima kada sam bila sama. Te molitve i moje duboke želje postale su stvarnost, i sada kroz ove radove slavim sve što smo postali — ‘Mi’", izjavila je umetnica na otvaranju, prenoseći publici snagu vere i ljubavi koja stoji iza svakog njenog dela.

Istoričarka umetnosti Marija Simonović, koja je autorka teksta u katalogu izložbe, naglasila je kako su Danine slike savršeno prožete simbolikom i emocijama. "Njena umetnost odiše toplim bojama i mekanim, oblim linijama, koje se spajaju u jedinstvene forme. Ljudska tela na njenim slikama prepliću se i utapaju jedno u drugo, do te mere da se više ne može razlikovati gde jedno počinje, a drugo završava. To nije samo vizuelna igra, već duboka poruka — težnja ka jedinstvu, ka povezanosti sa nečim većim od nas samih," kaže Simonović.

Dana Karić izložba Foto: Promo/ Uroš Marković

Dana Karić je umetnica koja je svojom originalnom i smelom umetničkom vizijom uspela da ostavi neizbrisiv trag na savremenoj umetničkoj sceni Srbije. Njene izložbe privlače pažnju ne samo zbog estetske lepote, već i zbog duhovne dubine koja provejava kroz svaki njen rad. "Mi" je upravo takva izložba — ona koja poziva na razmišljanje, dublje poimanje ljubavi, zajedništva i porodice, te na taj način komunicira sa posetiocima na jednom višem nivou.

Njena umetnost nije samo estetski doživljaj, već je i duboko duhovno putovanje. Kroz svoje slike, Dana uspeva da dočara intimne trenutke svog života, ali i da otvori prostor za lične refleksije svakog pojedinca koji stoji pred njenim delima. „Mi” je mnogo više od umetničke izložbe — to je odraz vere u ljubav, porodicu i zajedništvo, koji su osnova svakog zdravog i srećnog života.

Izložba je otvorena do 25. oktobra u prostoru Radul-begovog konaka, i pruža jedinstvenu priliku posetiocima da dožive magiju koju Dana Karić prenosi kroz svoje slike. Ovo je izložba koju niko ko ceni umetnost, duhovnost i duboke ljudske emocije ne sme da propusti.

Dana Karić, pored slikarstva, godinama diskretno ali temeljito gradi jednu ozbiljnu umetničku karijeru, sa izuzetno kvalitetnim autorskim muzičkim albumima, ali i sa brojnim književnim poduhvatima i izdanjima. Više o stvaralaštvu Dane Karić pronađite na sajtu danakaric.com.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA