Otvorena “Slike/neslike - Iz budućnosti” Dragomira Ugrena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U utorak, 17. septembra, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je izložba “Slike/neslike - Iz budućnosti” umetnika Dragomira Ugrena. Autor izložbe je dr Miško Šuvaković, a kustoskinje su Jovana Trifuljesko i Danijela Halda.

Kustoskinja Jovana Trifuljesko na otvaranju izložbe je istakla: “Delanje Dragomira Ugrena na umetničkoj sceni, koje se proteže od ranih osamdesetih godina prošlog veka do danas, svedoči o izuzetnoj posvećenosti umetničkom istraživanju i kontinuiranoj evoluciji stvaralačkog izraza. Svojom umetničkom praksom Ugren je pomerao granice apstraktnog izraza, istražujući mogućnosti autoreferencijalnih slika-objekata. Njegovi radovi predstavljaju složene sisteme bojenih elemenata i optičkih struktura koji pozivaju posmatrača na aktivno učešće u stvaranju značenja. Kroz svoje mnogоstruke uloge - umetnika, kustosa, urednika - Dragomir Ugren nije isključivo kreirao umetnost; on je aktivno oblikovao kontekst u kojem se savremena umetnost stvara, prezentuje i razume”.

Autor izložbe dr Miško Šuvaković obratio se prisutnima na otvaranju putem video poruke: “Dragomir Ugren je u svom radu prošao dug put, od modernističkog slikara, koji je radio s jedne strane u tradiciji poznog nemačkog ekspresionizma, na pr. Paula Klea i njegovih znakovnih slika; eksperimenata sa slikarskom materijom i materijalima, odnosom podloge i površine, slike i zida, odnosa jednog, dva ili tri elementa na zidu prema nekakvoj celini ili hibridnoj propoziciji slike kao takve; do otkrića jednog posebnog izazova, a to je da slika više nije reprezentacija, nije mimezis, ali nije ni trag ekspresije, ostatak njegovog unutrašnjeg života; već da slika jeste element kojim on prekombinuje prostorne situacije i otvara vremenske događaje i vremeske doživljaje, s kojima se moramo suočiti. Upravo to je bio trenutak kada je Ugren izašao iz slikarstva, mada se nije odrekao slike, već je sliku počeo da redefiniše - kao predmet, kao stvar, kao Nesliku“.

Dragomir Ugren je aktivan na umetničkoj sceni od 80ih godina dvadesetog veka, međutim njegova umetnička praksa se ne vezuje isključivo za vizuelni izraz. Višegodišnjim angažovanjem kao direktor i kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kao i kroz ulogu urednika Projeka(r)t časopisa za vizuelne umetnosti, Dragomir Ugren je podjednako doprineo umetničkim tokovima koliko ih je sam podržavao i kreirao.

Izložba obuhvata instalacije koje su postavljene pažljivim planiranjem postavke, u kojoj slika poziva posetioce da se oslone na sopstveno čulno iskustvo. Ugren ne nudi gotova tumačenja, već stvara uslove za individualno otkrivanje vizuelnih odnosa i njihovog uticaja na telo posmatrača.

Izložba je otvorena do 20. oktobra 2024. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Ana Bogdanović za Telegraf.rs o izložbi "Manifest ljubavi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA