Prvi festival umetnosti "TermagART" na Jahorini

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Tokom poslednje nedelje ovog meseca, od 23. do 28. septembra, Jahorina će biti umetnički centar regiona. Po prvi put će biti održan festival umetnosti “TermagART”, koji će okupiti vrsne umetnike iz četiri zemlje. Umetnici će potražiti inspiraciju na ovoj prelepoj planini i pretočiti je na slikarsko platno.

Festival “TermagART” ima za cilj promociju umetnosti i stvaralaštva, pa će se velikim slikarskim imenima priključiti i slavni glumac Tihomir Stanić, koji će 23. septembra otvoriti festival predstavom “Nobelovac”.

Najveća čar ovog festivala je međunarodni rezidencijalni program, u okviru kojeg će devet umetnika iz četiri zemlje boraviti na Jahorini i inspirisani planinskim ambijentom stvarati umetnička dela koja će posetioci imati priliku da vide na završnoj izložbi u hotelu Termag, tokom poslednje večeri festivala..

Umetnici koji će se predstaviti su: Naod Zorić, Amer Hadžić, Damjan Kovačević Sara Nikolić, Danka Dimitrijević, Veljko Valjarević, Jelena Prokopović, Petar Sibinović i Marko Kusmuk, koji je ujedno art director festivala.

Takođe, tokom festivala posetioci će imati priliku da prisustuju i drugim vrsnim umetničkim događajima. Druge večeri festivala, 24. septembra, u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo biće održano predavanje na temu: “Kreiranje savremenih prostornih identiteta”, a misiju, viziju i budućnost ovog Muzeja će predstaviti Senka Ibrišimbegović, direktorka Gradskih muzeja.

U sredu 25. septembra će biti otvorena svevremenska izložba “Tri barda grafičke prese” koja iz ugla tri umetnika Emira Dragulja, Dževada Hozo i Halil Tikveša predstavlja bosanskohercegovačku tradiciju prikazanu savremenim umetničkim izrazom.

Poslednje veče “TermagART” festivala je rezervisano za spoj umetnosti, dizajna i kreiranja vrhunskih ukusa. Tokom specijalne večere biće predstavljena umetnička dela koja su učesnici kolonije naslikali tokom

“TermagART” festivala, a izložba će trajati dva meseca. Poseban pijetet poslednje večeri festivala je promocija knjige “Serenity in Croatia”, svetski poznatog i priznatog umetnika Zvonimira Mihanovića.

(Telegraf.rs)

Video: Ana Bogdanović za Telegraf.rs o izložbi "Manifest ljubavi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA