Zavirite na izložbu "Efemeris - Legat Dejana Medakovića“ u Salonu Muzeja grada Beograda

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ministar kulture Nikola Selaković svečano je otvorio izložbu "Efemeris - Legat Dejana Medakovića“ u Salonu Muzeja grada Beograda (MGB), gde će trajati do 29. septembra.

Obraćajući se brojnim zvanicama, Selaković je rekao da izložba predstavlja izuzetnu, bogatu kolekciju predmeta iz legata Medakovića (1922-2008), kao "neponovljivo svestrane ličnosti koja je obeležila epohu naše novije istorije".

"Izložbom odajemo zasluženu počast velikanu srpske nauke i kulture koji je čitav životni vek posvetio negovanju nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda", istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, obaveza i čast je da se ličnostima kao što je Medaković odaje počast, kako bi njihova dela bila još prisutnija i prepoznatljivija u javnom životu.

Govoreći o akademiku i predsedniku SANU, istoričaru umetnosti, pesniku i književniku Medakoviću, Selaković je dodao da je to "jedan od najsvestranijih srpskih intelektulaca svog vremena", koji je bio veliki patriota i renesansna pojava.

Istakavši da su izloženi predmeti, dela likovne i primenjene umetnosti, lični rukopisi i drugo, važno svedočanstvo o vremenu u kome je Medaković živeo i stvarao, Selaković se posebno osvrnuo na "izuzetnu kolekciju slika vrsnih slikara", poput Miće Popovića, Ljubice Cuce Sokić, Petra Lubarde i drugih.

Naglasivši da se izložbom odaje zaslužena počast "velikanu i njegovom vanvremenskom delu", Selaković je dodao da "kroz istoriju porodice Medkaović slušate o sudbini našeg naroda".

Legat Dejana Medakovića je formiran poklonom njegovog sina, dirigenta Pavla Medakovića i broji 650 predmeta, među kojima su dela likovne i primenjene umetnosti, dokumentacija, knjižna građa, rukopisi i lični predmeti.

U svom obraćanju, Pavle Medaković je istakao da se raduje što će Muzej grada Beograda dobiti mogućnost da veliku baštinu i dragocen materijal predstavi javnosti u budućoj renoviranoj zgradi u Resavskoj ulici, gde će po otvaranju biti "jedan od najlepših muzeja u gradu i šire".

Pošto je namera da legati budu na jednom mestu, Medaković je rekao da će po otvaranju nove zgrade Muzeja grada Beograda legat njegovog oca biti "u dobrom društvu", sa ostavštinama Paje Jovanovića, Ive Andrića i brojnih drugih.

Direktorka Muzeja grada Beograda i autorka izložbe Jelena Medaković je rekla da je Medaković obeležio istoriju srpskog naroda, a zahvalivši se njegovoj porodici na ukazanom poverenju, istakla je da će "muzej sa velikom čašću da čuva sve što je za Dejanom ostalo".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otvorena izložba "Kontakt", autorski projekat Ane Marinović, u Galeriji Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA