Izložba posvećena velikanima farmacije otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Izložba "Velikani u farmaciji: Tražim početak, sjaj i sate stale", posvećena akademicima Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu, ličnostima značajnim za razvoj studija farmacije u Srbiji, otvorena je večeras u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti.

Autorka izložbe je Jelena Manojlović, a organizator Muzej za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Akademik Stevan Jakovljević je bio poznatiji kao književnik, a samo je malobrojnima bio poznat kao prvi starešina Farmaceutskog odseka i prvi profesor botanike na Farmaciji.

Iza njega je ostao značajan naučni rad, a jedna silikatna alga u svom nazivu sadrži njegovo ime.

Akademika Jovana Tucakova, osnivača Instituta "Josif Pančić", akademika medicinskih nauka, prvog profesora farmakognozije na Farmaciji, javnost prepoznaje kao najboljeg poznavaoca lekovitog bilja u stručnom i naučnom smislu.

"Lečenje biljem" je čuvena knjiga koju čak i deca prepoznaju u porodičnim bibliotekama.

Na izložbi će biti predstavljena arhivska građa, lični predmeti, audio zapisi i fotografije iz različitih privatnih kolekcija ova dva velikana.

Izložba će biti do otvorena do 17. septembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dačić iz Kine: "Dogovorene aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA