Otvaranje Izložba "Tražim početak, sjaj i sate stale” u utorak, 3. septembra

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Izložba u okviru ciklusa „Velikani u farmaciji”, pod nazivom „Tražim početak, sjaj i sate stale”, posvećena akademicima Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu, svečano će biti otvorena u utorak, 3. septembra, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU. Autorka izložbe je Jelena Manojlović, a organizator Muzej za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ova izložba je posvećena dvema izuzetnim ličnostima značajnim za razvoj studija farmacije u Srbiji. Akademik Stevan Jakovljević je bio poznatiji kao književnik, a samo je malobrojnima bio poznat kao prvi starešina Farmaceutskog odseka i prvi profesor botanike na Farmaciji. Iza njega je ostao značajan naučni rad. Čak i jedna silikatna alga u svom nazivu sadrži njegovo ime. Akademika Jovana Tucakova, osnivača Instituta „Josif Pančić”, prvog profesora farmakognozije na Farmaciji, javnost prepoznaje kao najboljeg poznavaoca lekovitog bilja u stručnom i naučnom smislu. „Lečenje biljem“ je čuvena knjiga koju čak i deca prepoznaju u porodičnim bibliotekama.

Na izložbi, koja traje do 17. septembra, biće predstavljena arhivska građa, lični predmeti, audio zapisi i fotografije iz različitih privatnih kolekcija ova dva velikana.

(Telegraf.rs/sanu.ac.rs)

Video: Otvorena izložba "Kontakt", autorski projekat Ane Marinović, u Galeriji Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA