Ministarstvo kulture obeležava 82 godine od smrti Save Šumanovića premijerom filma "Sam pred sobom"

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

MK obeležava 82 godine od smrti Save Šumanovića premijerom filma "Sam pred sobom"

Povodom obeležavanja 82 godine od smrti jednog od najznačajnijih srpskih slikara, Save Šumanovića, Ministarstvo kulture Republike Srbije organizuje premijeru art-dokumentarnog filma "Sam pred sobom" u gradovima širom Srbije u saradnji sa produkcijskom kućom Ramonda i Mrežom kinoprikazivača Srbije, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Film će biti prikazan u 14 gradova sa početkom u 18 časova, 30. avgusta, na dan kada je Šumanović svirepo ubijen od strane zločinačkih ustaških vlasti NDH.

Ova inicijativa pruža jedinstvenu priliku da se na dostojanstven način podsetimo na umetnički doprinos Save Šumanovića i njegov neprocenjiv trag u srpskoj kulturnoj baštini, i istovremeno oživljava sećanje na umetnika i omogućava novim generacijama da se upoznaju sa njegovim neprolaznim delom i značajem koji ono ima za srpsku i svetsku umetnost.

Čuvajući uspomenu na njegovo stvaralaštvo, inspirišemo buduće naraštaje da nastave putem kulture i umetnosti.

Film je nastao u saradnji produkcijske kuće "Ramonda production" iz Beograda, Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" i Fondacije "Fashion Company" iz Beograda.

Režiju i scenario potpisuje Dragan Elčić, renomirani reditelj, profesor i dekan Akademije umetnosti u Beogradu.

Film će biti prikazan u Užicu, Leposaviću, Beogradu, Zrenjaninu, Subotici, Leskovcu, Somboru, Valjevu, Vršcu, Gornjem Milanovacu, Nišu, Jagodinu, Svilajncu Sremskoj Mitrovici.

(Telegraf.s/Tanjug)

Video: Uroš Ðurić pred Novosađanima o Savi Šumanoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA