Počeli 11. „Dunavski dijalozi“: O (auto) destrukciji i protiv nje

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Jedanaesti po redu „Dunavski dijalozi“, međunarodni multimedijalni festival savremene umetnosti otvorena je sinoć u Novom Sadu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Ovogodišnje izdanje „Dunavskih dijaloga“ zvanično je otvoreno izložbom O (auto)destrukciji i protiv nje, koja je ujedno i tema i centralna izložba na ovogodišnjem festivalu, a koju je otvorio ugledni pozorišni reditelj, Andraš Urban.

Ovaj festival pokrenut je 2013. godine i istovremeno se dešava u galerijskim i alternativnim prostorima u Novom Sadu, a ove godine na „Dunavskim dijalozima“ učestvuje 38 umetnika i 7 kustosa iz 19 država.

Bogat program obuhvata izložbe slika, skulptura, instalacija, projekcije video radova, performanse i okrugle stolove na 7 lokacija u Novom Sadu. Posebnost festivala je serija izložbi kojima se u svojevrsni dijaloški odnos postavljaju radovi po jednog domaćeg umetnika i umetnika iz odabrane zemlje.

U Galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu, otvorena je izložba “Vojvodina plus” Maje Rakočević Cvijanov, Isidore Todorović, Sunčice Pasuljević Kandić, i Sanje Anđelković (kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev).

Umetnička šetnja nastavljena je kroz četiri izložbe u okviru segmenta “Umetnički dijalozi”, u kojima se u svojevrsni „dijaloški“ odnos postavljaju radovi po jednog domaćeg, i umetnika iz odabrane zemlje. Ove četiri izložbe predstavljaju: Lidiju Delić (Srbija) i Anu Aleksić (Makedonija), u Kulturnom centru Novog Sada (kustoskinja Slavica Žarković); Andreja Pituta (Rumunija) i Ivanu Milev (Srbija), u galeriji SULUV-a (kustosi Sorina Jeca, Rumunija, i Bogdan Rata, Rumunija); Natašu Kokić (Srbija/Norveška) i Raluku Popu (Rumunija/Nemačka), u Malom likovnom salonu KCNS (kustoskinja Aleksandra Lazar, Srbija/UK); i Hermana Niča (Austrija) i Balinta Sombatija (Srbija/Mađarska), u Galeriji “Bel Art”, (kustos Sava Stepanov).

Kako su na festivalu zastupljene sve umetničke forme, a festival kroz program PerformaNS neguje formu performansa u utorak, 27. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi na četiri lokacije održavaju četiri umetnička performansa, sa početkom u 19 časova

Umetnička direktorka Vesna Latinović istakla je da su “Dunavski diajlozi” nakon deset godina uspešnog delovanja promenili format i sa godišnje manifestacije, transformisani u bijenalnu manifestaciju tako da su “Dunavski dijalozi 2024” prvo bijenalno izdanje. Latinović i istakla da su “Dunavski dijalozi” međunarodni festival koji će ove godine okupiti umetnike čak iz 19 država iz celog sveta, od zemalja dunavskog regiona do Brazila, Kenije, Kanade, Norveške, Danske, SAD i drugih.

Tokom današnjeg dana u periodu od 10 do 13 časova održava se prateći program u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine koji počinje razgovorima sa umetnicima Artist talks u 10 časova, nastavlja se programom AUGS Talks#2 u kome će se predstaviti Asocijacija umetničkih galerija Srbije (AUGS) i održati kustosko stručno vođenje Svetlane Mladenov u 12 časova. Program se nastavlja posle podne na Petrovaradinskoj Tvrđavi od 19 do 21 čas programom PerformaNS na četiri lokacije.

Izložbe koje su sinoć otvorene u okviru „Dunavskih dijaloga“ traju sve do 8. septembra.

(Telegraf.rs)

Video: Otvorena izložba "Kontakt", autorski projekat Ane Marinović, u Galeriji Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA