Romska umetnost na 60. Venecijanskom bijenalu

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ovogodišnje učešće romske umetnosti na Venecijanskom bijenalu je peto po redu

Na šezdesetom Venecijanskom bijenalu, koji nosi naziv "Stranci svuda", romski umetnici i stručnjaci prisutvovali su kroz tri programa: “Umetnici u opasnosti”, “Druga sesija” i “Rroma Lepanto”.

U okviru programa “Umetnici u opasnosti”, Timea Junghaus, istaknuta romska istoričarka umetnosti i kustoskinja, učestvovala je na panelu “Umetnost u doba sukoba i (dez)informacija”. Ovaj program, uz podršku UNESCO-a, podržava umetnike ugrožene po život već deset godina i do sada je smestio više od 850 umetnika i stručnjaka u sigurne prostore.

Program “Druga sesija – Umetnička sloboda pod povećalom” obeležio je sedamdesetu godišnjicu Evropske kulturne konvencije Saveta Evrope. U okviru ovog programa, umetnici i stručnjaci, uključujući ponovo Timeu Junghaus, ispitivali su stanje aktuelnih umetničkih sloboda. Luna De Rosa svojim performansom istraživala je pojam nacije bez granica.

Najobimniji doprinos romske umetnosti ovogodišnjem Bijenalu je instalacija “Rroma Lepanto”, koja je postavljena u Palazzo Bembo do 24. novembra I svi ljubitelji umetnosti mo’I’e da je vide. Ovo kolektivno delo ističe skrivenu istoriju Roma koji su učestvovali kao veslači u Bitci kod Lepanta 1571. godine, prikazujući njihov nepriznat doprinos u političkom i ekonomskom uzdizanju Venecije.

Ovogodišnje učešće romske umetnosti na Venecijanskom bijenalu je peto po redu. Postoji snažna inicijativa među romskim umetnicima i ERIAC-om da se osnuje trajni romski paviljon na Bijenalu, što bi omogućilo prikazivanje romske umetnosti u punom kapacitetu.

(A.N.)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA