Muzej Nešvila vraća skoro 250 artefakata u Meksiko

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Delovi će biti dostavljeni Institutu za antropologiju i istorijskom muzeju u Meksiko Sitiju tokom leta

Muzej u Nešvilu u američkoj saveznoj državi Tenesi, uskoro će Meksiku vratiti 248 artefakata poreklom iz zapadnog dela te zemlje, koji datiraju iz dobra pre Kolumba.

Muzej Partenon i Odeljenje za parkove i rekreaciju u Nešvilu sarađivali su sa meksičkim konzulatom u Atlanti, kako bi organizovali povratak artefakata koji uključuju sitnije ukrase, zoomorfne slike, keramičke posude, muzičke instrumente i ručne alate, navodi Meksiko njuz dejli.

Delovi će biti dostavljeni Institutu za antropologiju i istorijskom muzeju u Meksiko Sitiju tokom leta.

Veće Nešvila donelo je 7. maja promenu uredbe kojom se Muzeju Partenon zakonski daje pravo da iz svoje kolekcije ukloni artefakte iz dobra pre Kolumba i vrati ih u zemlju porekla.

Za Metro parkove, repatrijacija ovih artefakata je kulturna obaveza kao i moralna odgovornost“, rekla je direktorka Metro parkova Monik Horton Odom.

Naglasila je da ovi artefakti imaju vrednost i značenje za narod Meksika i da bi trebalo da budu smešteni tamo gde će imati dinamičan uticaj na razumevanje ljudi i kulture prošlosti.

Partenon je dobio pretkolumbovske artefakte pre nesto više od 50 godina, a oni su bili donacija Džona Montgomerija i Edgara Jorka.

Rič Montgomeri, sin Montgomerija, rekao je za Asošijeted pres da je njegov otac do njih je došao kada je sa bratom pretrživao brda i sela u jednoj meskičkoj državi tražeći grnčariju i figurice kao deo šeme za smanjenje poreza na prihod kroz donacije muzejima.

Montgomeri insistira da nisu prokrijumčarili artefakte.

U poslednje tri godine Sjedinjene Američke Države vratile su više od 17.000 krijumčarenih predmeta u Irak, a Njujork je vratio Atini 30 drevnih artefakata, ukupne vrednosti 3,7 miliona dolara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Izložba “Sve boje Vorhola” otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA