Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena izložba "Sve boje Vorhola" otvorena u galeriji Salon Muzeja grada Beograda

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba "Sve boje Vorhola" otvorena danas u galeriji Salon Muzeja grada Beograda

  • 0

Portreti Merlin Monro, Marte Grejem, zvaničnog postera za Zimske olimpijske igre iz 1984. godine, deo su postavke izložbe "Sve boje Vorhola" koja je otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda.

Ljubitelji umetnosti imaju priliku da pogledaju dela čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola, među kojima je i najskuplje delo u umetnosti 20. veka - portret Merilin Monro.

Istoričarka umetnosti Jana Milosavljević rekla je za Tanjug da je na izložbi predstavljeno 40 grafika iz privatne kolekcije porodice Vujić iz Slovenije.

"Izložba je, iako u malom obimu, jedan vrlo interesantan pregled Vorholovih radova iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Tu su prisutni ikonični radovi koji su svima dobro poznati po seriji Meriln Monro. Sa druge strane publika ima priliku da vidi i manje poznate radove, mrtvu prirodu kroz tri grafike iz te serije", rekla je za Milosavljević.

Vorhol je radio reklamne ilustracije za časopise poput Voga i Harper's Bazara, bio je uspešan reklamni ilustrator, a radio je i portret američke plesačice Marte Graham koji je izložen kao deo postavke.

"Radom Marte Graham iz osamdesetih godina, Vorhol je legendarnoj plesačici dao takav omaž i to pred kraj svog života i karijere", objasnila je Milosavljević.

Deo izložbe je i poster Klizača, zvaničnog postera za Zimske olimpijske igre iz 1984. godine, koji je bio viđen širom Sarajeva i Jugoslavije.

"Pored navedenih radova, publika ima priliku da pogleda jedan vrlo interesantan poster koji je služio pre četrdeset godina kao zvaničan poster za Olimpijske igre u Sarajevu koji je među publikom ostao vrlo dobro upamćen i sada imaju priliku ponovo da ga vide", zaključila je istoričarka umetnosti.

Deo odabrane postavke američkog umetnika, filmskog reditelja i pisca su i planetarno poznate limenke supe "Kembel", "Space friut" i "Cveće".

Izložba "Sve boje Vorhola” je u privatnom vlasništvu kolekcionara Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića iz Slovenije.

Postavku koju su organizovali Muzej grada Beograda i Centar beogradskih festivala(CEBEF) i biće otvoren za posetioce do 30. jula.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Muzičkom akrobacijom i promocijom monografije Beogradska filharmonija obeležila 101.rođendan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA