Vreme čitanja: oko 1 min.

Malo Ticijanovo remek-delo pronađeno na autobuskoj stanici prodato za preko 22 miliona dolara

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ticijan, čije je pravo ime bilo Ticijano Večerio, delo je napravio u prvoj deceniji 16. veka, na početku svoje karijere

  • 0
the rest on the flight into egypt Foto: Charlie J Ercilla / Alamy / Alamy / Profimedia

Dva puta ukradena slika italijanskog renesansnog majstora Ticijana, koja je nekada pronađena u plastičnoj kesi na autobuskoj stanici u Londonu, prodata je u utorak na aukciji za 22,3 miliona dolara.

Delo "The Rest on the Flight into Egypt" je procenjeno u aukcijijskoj kući Christie's u Londonu između 15 miliona i 25 miliona funti. Na kraju je slika dostigla cenu od 17,5 miliona funti (22,3 miliona dolara), navodi Christie's u saopštenju na svom sajtu.

Slika prikazuje Isusa, Mariju i Josifa kako se odmaraju na putu za Egipat nakon što su saznali da Irod, kralj Judeje, želi da ubije mladog Hrista.

Ticijan, čije je pravo ime bilo Ticijano Večerio, delo je napravio u prvoj deceniji 16. veka, na početku svoje karijere.

Sa dimenzijama 46,2 centimetra x 62,9 centimetara, slika je mala u poređenju sa nekim od masivnih dela po kojima je Ticijan postao poznat kasnije u životu.

Delo, koje je rađeno kao ulje na platnu, ima izuzetnu istoriju.

Nakon promene vlasnika među raznim evropskim aristokratama, sliku su uzele, kao vid pljačke, Napoleonove trupe tokom francuske okupacije Beča 1809. godine i odnele je u Pariz.

Vraćena je u Beč 1815. i ponovo premeštena kroz privatne kolekcije pre nego što je završila kod Džona Aleksandra Tina, 4. markiza Bata, u Viltširu u Engleskoj.

Godine 1995. slika je ukradena je iz Longlita, doma Tinovih potomaka, i nestala je sedam godina, pre nego što ju je na autobuskoj stanici u Londonu pronašao umetnički detektiv Čarls Hil, piše CNN.

(Telegraf.rs/izvor: CNN/Jack Guy)

Video: Muzičkom akrobacijom i promocijom monografije Beogradska filharmonija obeležila 101.rođendan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA