Vreme čitanja: oko 1 min.

Boravak kralja Aleksandra I Karađorđevića u Šapcu inspiracija za izložbu "Kraljevski dan u Šapcu"

D. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sličan događaj se ne pamti u istoriji grada, kada je u svečanoj atmosferi kralja dočekalo više od 40.000 ljudi, a zbivanja tog dana ostala su simbol grada sve do danas

  • 0
Kraljevski dan u Šapcu Foto: Jugoslav Radojević

Boravak kralja Aleksandra I Karađorđevića u Šapcu pre 90 godina, 3. juna 1934. godine, inspirisao je istoričare Nebojšu Cvejića i Dejana Živanovića da pripreme izložbu "Kraljevski dan u Šapcu".

Autori su neumorno prikupljali izvorna dokumenta, fotografije, faksimile, isečke iz štampe tog vremena i na 15 panoa predstavili više nego interesantno svedočanstvo o prvoj zvaničnoj poseti kralja ondašnje (velike) Jugoslavije.

Kraljevski dan u Šapcu Foto: Jugoslav Radojević

Sličan događaj se ne pamti u istoriji grada, kada je u svečanoj atmosferi kralja dočekalo više od 40.000 ljudi, a zbivanja tog dana ostala su simbol grada sve do danas.

- To je značajan društveno-politički događaj u prošlosti Šapca. Tog dana se slavila stogodišnjica Šabačke crkve, otkriven je spomenik sa kosturnicom podrignut palim Šapčanima u ratovima 1912 - 1918., a kralj je odlikovao grad Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrog reda za iskazanu hrabrost i stradanje u Prvom svetskom ratu. Zatim, preko novosagrađenog mosta na Savi uspostavljen je železnički saobraćaj od Klenka do Šapca i novom prugom je tog dana prvi stigao kraljevski voz. Na kraju, osveštan je i otvoren Sokolski dom - istako je Nebojša Cvejić, jedan od autora izložbe.

Kraljevski dan u Šapcu Foto: Jugoslav Radojević

Izložbu prati publikacija koju je izdala Biblioteka šabačka. Postavka, koja je otvorena povodom slave grada, može svakodnevno da se razgleda pošto je na otvorenom, na Trgu šabačkih žrtava.

(Telegraf.rs)

Video: Muzičkom akrobacijom i promocijom monografije Beogradska filharmonija obeležila 101.rođendan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA