Vreme čitanja: oko 3 min.

Selaković i Gojković na otvaranju izložbe "Sport u umetnosti. Umetnost sporta“ u Parizu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Selaković i Gojković na otvaranju izložbe "Sport u umetnosti.Umetnost sporta“u Parizu

  • 0
Selaković i Gojković na otvaranju izložbe Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/ Nemanja Mićević

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu „Sport u umetnosti. Umetnost sporta“ i poručio da postavka neguje najbolje osobine olimpizma, a da snagom kulturnog izraza uspeva da predstavi čitav smisao jedinstva i uzvišenosti ljudskog, prekaljenog u olimpijskom plamenu.

Selaković je na jučerašnjem otvaranju naglasio da će u "Gradu svetlosti" od petka svetlo zasijati malo jače, bojama srpske trobojke, u sjaju predstojećih olimpijskih svečanosti.

"Ovaj događaj je zaista izuzetno bogat simbolikom. Kao što i sama Olimpijada ima dve kuće – staru u Grčkoj i novu u Francuskoj, taj sjaj, i na to smo posebno ponosni, tokom olimpijskih igara sijaće iz čak dve srpske kuće u Parizu, koje će istovremeno predstaviti duh srpskog olimpizma i srpsku umetnost učesnicima i posetiocima ovih Olimpijskih igara", rekao je Selaković, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Ministar je istakao da u umetnosti često vidimo čak i jasnije nego na stadionu šta su strast, fascinacija, težina poraza i ushićenje pobede i napomenuo da je to moguće samo zato što već sam sport u sebi nosi umetnost.

"Možda je pravo čudo sporta upravo u tome što ume da pretvori telo, talenat i trud u sliku čiste lepote. Moguće ja da baš zbog lepote u sebi, sport uspeva da opčini i inspiriše čitav ljudski rod. To umetnost posvećena sportu iznosi na videlo. Ova postavka veoma verno predstavlja način na koji mi vidimo tu lepotu i miri našu posebnu perspektivu i univerzalnost oličenu u olimpijskom duhu", pojasnio je Selaković.

On je čestitao Kulturno-informativnom centru Srbije u Parizu na još jednom velikom događaju, a organizatorima na zajedničkoj izložbi, koja, kako je rekao, na neobično upečatljiv, dirljiv i uzvišen način, kao još jedna olimpijska medalja, sija u znaku našeg jedinstva u ljubavi prema veštini, igri, umetnosti i sportu.

Izložba povodom predstojećih Olimpijskih igara u Parizu predstavlja 44 umetnička dela i predmete nastale od 1858. do 2018. godine.

Selaković i Gojković na otvaranju izložbe Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/ Nemanja Mićević

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković poručila je da ova izložba predstavlja simbiozu sporta i umetnosti zahvaljujući kojoj će "srpsko kulturno nasleđe i sportski uspesi postati još vidljiviji evropskoj i svetskoj publici".

Pored umetničkih dela sa motivima sporta, pariska publika će imati priliku da vidi fotografije, sportske rekvizite, medalje i odličja koja svedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista sa prethodnih Olimpijskih igara.

"Na taj način, dobijen je spoj umetničkih i prikladnih predmeta, koji zajedno najbolje ilustruju sportske teme u opusima srpskih slikara i kolekcijama muzeja Republike Srbije i Republike Srpske", rekla je Gojković.

Selaković i Gojković na otvaranju izložbe Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/ Nemanja Mićević

Događaju su prisustvovali i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski, direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci prof. dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić, ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović i druge zvanice.

Realizacija izložbe je rezultat saradnje između Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpke.

Pored radova Save Šumanovića, Ivana Radovića, Petra Dobrovića, Ivana Tabakovića, Steve Todorovića, Petra Omčikusa, Dušana Todorovića, Bojana Bema, Uroša Đurića, Tomislava Peterneka, Henrija Mura, Endija Vorhola, Saja Tvomblija, Mikelanđela Pistoleta, Gotfrida Helvajna i Džejmsa Rozenkvista, posetioci će videti i sportske rekvizite, medalje i fotografije kolekcije Muzeja Jugoslavije i umetničke fotografije iz Muzeja savremene umetnosti koje svedoče o učešću jugoslovenskih sportista na olimpijskim igrama, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Muzičkom akrobacijom i promocijom monografije Beogradska filharmonija obeležila 101.rođendan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA