Vreme čitanja: oko 2 min.

Zavirite na izložbu "Mačevanje" u Etnografskom muzeju

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba će biti otvorena za posetioce do oktobra

  • 0
Izložba "Mač" otvorena u Etnografskom muzeju Foto: Nevena Novaković

Zveckanjem ukrštenih mačeva najavljena je nesvakidašnja scena u kojoj su autor izložbe „Mač“ Aleksandar Stanković i njegov saradnik Andrej Kubiček u sali Etnografskog muzeja demonstrirali veštine mačevanja pred prepunom salom ljubitelja i poklonika ove najelegantnije borilačke veštine.

Pozdravljajući prisutne direktor muzeja, Marko Krstić kazao je da je mačevanje deo naše kulturne tradicije u koju je utkana čast.

„Vrlo smo ponosni što je ova izložba otvorena u Etnografskom muzeju jer je ona plod dugogodišnje posvećenosti jednog čoveka ovoj disciplini. Ona simbolizuje više od same veštine i na svoj jedinstven način predstavlja kulturno nasleđe naše zemlje, ovog podneblja i Evrope. Takođe, ona nosi u sebi simboliku mača koji je više od oružja i direktna je veza viteštva i časti, srpske kulture i srpske države “, kazao je direktor Etnografskog muzeja. Krstić je uputio poziv najmlađim sugrađanima da dođu na izložbu i da se uključe u sve buduće radionice i interaktivna predavanja na temu teorije mača, kao i istorije mačevanja u Srbiji i Beogradu.

Izložba Foto: Nevena Novaković

„Posebno najavljujemo malo nagradno takmičenje „Mač u kamenu“ za naše najmlađe posetioce koje očekujemo sa velikim zadovoljstvom“, istakao je Krstić.

Demonstrirajući različite stilove mačevanja širom Evrope autor gostujuće izložbe „Mač“, Aleksandar Stanković, učitelj, istoričar i teoretičar klasičnog, sportskog i scenskog mačevanja upoznao je prisutne sa nastankom zbirke koja se povezuje i sa školom mačevanja „Sveti Đorđe“, koja radi punih 25 godina.

„Izložba je specifična jer možete videti replike mačeva od renesanse do 20. veka. Ona sadrži bogatu kulturnu istoriju ove plemenite veštine“, naveo je Stanković, dodajući da će ova zbirka vremenom sve više dobijati na svojoj istorijskoj vrednosti.

Ivan Maksimović, kustos zbirke Oružja i oprema ratnika Etnografskog muzeja, kazao je da je ovo retka prilika da se vidi ovakva kolekcija našeg najboljeg poznavaovca mačeva i mačevanja kao i sama izložba.

„Malo ljudi zna da Etnografski muzej ima zbirku oružja sa više od 500 predmeta. Ona nije impozantna kao kolekcije muzeja koji se bave vojnom istorijom i tehnikom ali su naši predmeti specifični po tome što imaju posebnu ulogu u kulturi i predstavljaju odraz kultura u kojoj su nastali i korišćeni“, objasnio je Maksimović. On je istakao značaj uloge oružja za društvenu istoriju napominjući da je za nas važno da znamo kako je jatagan nošen uz odelo predstavaljao oličenje muškosti i simbol ratnika.

Izložba Foto: Nevena Novaković

Izložba obuhvata bogatu kolekciju više od 50 mačeva kroz vekove, od antike preko srednjeg veka i renesanse, do novog veka, a izloženi predmeti, većinom replike, obogaćeni su autentičnim komadima jatagana i sablji iz zbirke Oružja i oprema ratnika Etnografskog muzeja koji predstavljaju kulturu mača Srbije i Balkana.

Izložba će biti otvorena za posetioce do oktobra. Cena ulaznice je 400 dinara.

(Telegraf.rs)

Video: Muzičkom akrobacijom i promocijom monografije Beogradska filharmonija obeležila 101.rođendan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA