≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aleksić galerija iz Kragujevca predstavlja izložbu slika Ducija Jovića – „Askeza“ u Galeriji Štab

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve slike na izložbi su velikog formata, na kojima su dominantni odnos crne i bele, sa ubačenim površinama žute, narandžasto-crvene, oker, kao i akcentirajući potezi plave boje

  • 0
Otvorena izložba slika Ducija Jovića – „Askeza“ u Galeriji Štab Foto: Slavoljub Radojević

U okviru projekta Galerije Štab, Galerija u gostima, otvorena je izložba slikara Ducija Jovića, pod nazivom „Askeza“ u produkciji Aleksić galerije iz Kragujevca, koja ovom prilikom obeležava godišnjicu uspešnog rada i saradnje sa beogradskom galerijom.

Duci Jović, izložbom „Askeza“ predstavlja svoj najnoviji slikarski opus, u kome dominiraju minimalističke slike, te u odnosu na ranije njegove periode, izraženi su svedeni crteži, umetnik sve više redukuje formalnu strukturu slike i njene oblikovne elemente, a prilično svodi i kolorit. Na nekoliko slika umetnik uspeva da uspostavi odnos figure predstavljene jednostavnim crtežom, u duhu krokija, sa nekoliko brzih, sigurnih poteza.

Sve slike na izložbi su velikog formata, na kojima su dominantni odnos crne i bele, sa ubačenim površinama žute, narandžasto-crvene, oker, kao i akcentirajući potezi plave boje.

Istoričar umetnosti, Balša Rajčević primećuje da Jović svodeći oblike figura ponekad i do granica krajnje jednostavne redukcije, ipak ne gubi ekspresivnost kao svoje karakteristično slikarsko svojstvo. U ovoj seriji slika, česte su sparene figure, levo-desno, a zbog njihovog crno-belog kontrasta mogu se doživeti kao simbolički izraz dvojstva ljudske ličnosti ili kao objedinjena dvosmislenost ljudskog bića.

Rajčević zaključuje da u radu Ducija Jovića postoji stalna potreba za transformacijom figure. „Ali ne samo pravolinijski, jednosmerno i sistemski, već s pravom na dvosmislenost i u jednom i u drugom pravcu. Taj dvosmisleni razvoj se kreće od manje-više apstrahovanog do asocijativnog predstavljanja. I kad dolazi do samih granica apstrakcije, Jović čuva reminiscenciju na figure kroz pokret, dinamiku, odnose površinskih masa u prostoru kao i kroz ritam, detalje oblika, znake i simbole“ – zaključuje Rajčević.

Izložbu „Askeza“ Ducija Jovića možete pogledati u Galeriji Štab sve do 7. juna 2024. godine.

O umetniku:

Duško Duci Jović je rođen 29. februara 1964. godine u Kragujevcu. Do sada je imao 38 samostalnih izložbi, a učestvovao je na više od 100 grupnih izložbi. Dobtnik je brojnih nagrada za slikarstvo, među kojima je nagrada „ITART 2001: 3rd Mini Graphic & Painting World Wide Show“ Pisa, Italy. Član je ULUPUDS. Ima status slobodnog umetnika od 2005. godine.

NAJZNAČAJNIJE SAMOSTALNE IZLOŽBE:

1995. Galerija „Đura Jakšić,“ Skadarlija, Beograd

1996. Galerija „Hipol,“ Odžaci

1998. Mali likovni salon Narodnog muzeja Kragujevac, Kragujevac

2000. ROM – ART Galerije, Braunschweig

2005. Galerija „Geca Kon,“ Beogrgad

2009. Galerija Kulturnog centra, Gornji Milanovac

Narodni muzej Požarevac

Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić,“ Sombor

Galerija Kulturnog centra Vrbas

Galerija „Vladislav Maržik,“ Kraljevo

2010. Narodni muzej Kruševac

Narodni muzej Čačak

Galerija Singidunum Beograd

Galerija moderne umetnosti, Narodni muzej Smederevska Palanka

Kulturni centar Paraćin

Galerija „Progres,“ Beograd

2011. Galerija Narodnog muzeja Kragujevac, Kragujevac

2015. Galerie Der Kunstraum Wien

2016. Kunstmesse Hamburg - Galerie Jaeschke

2019. Galerija Narodnog muzeja Kragujevac, Kragujevac

Galerie Der Kunstraum Wien – Salzburg

2023. Kulturni centar, Gornji Milanovac

(Telegraf.rs)

Video: Otvorena izložba "Boje godišnjih doba..." u Kineskom kulturnom centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA