Otvorene su tri izložbe u Kulturnom centru Beograda

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Postavke u sva tri izložbena prostora traju do 6. aprila, a ulaz je slobodan

Tri multimedijalne izložbe otvorene su u isto vreme večeras u galerijama Kulturnog centra Beograda (KCB).

Postavke u sva tri izložbena prostora traju do 6. aprila, a ulaz je slobodan.

Reč je o Likovnoj galeriji KCB, "Artget" i prostoru "Podroom".

Umetnica Ana Vujović sa svojom autorskom izložbom "Botanica Futura, Botanica Nova"

gradi vrt budućnosti, i nove oblike postojanja, gde prirodni i veštački elementi dolaze u neverovatno blizak odnos.

Ovaj projekat u Likovnoj galeriji KCB prikazuje odnos plastike i prirode koji stoji u atraktivnoj igri akumulacije, preklapanja, naizmeničnog poništavanja i prihvatanja.

Autorka Vujović svoju analizu i stav prema svetu savremenostu odvodi u apsolutnu ekstremnost gde pretpostavlja budućnost u kojoj je plastika postala neodvojivi deo zemlje.

Ana Vujović je vizuelna umetnica koja je studije slikarstva završila na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu.

Njena praksa obuhvata različite medije - instalacije, skulpture, crtež, digitalnu umetnost i eksperimente sa zvukom, što je primenila i u izložbi večeras kao audio nadgradnju.

Miha Colner je umetnički direktor galerije "Artget" za 2024. godinu.

Na drugoj izložbi iz programa Artget za 2024. predstavljaju se radovi "Dnevnik" tandema Marije Mandić i Ane Žeželj, u dijalogu.

Obe umetnice se bave ličnim iskustvima i istražuju na prvi pogled obične situacije koje na kraju postaju sećanja, tako što koriste fotografiju kao primarni medij.

Na seriji umetničkih fotografija, Mandić i Žeželj beleže događaje iz svog i života ljudi koji su im (bili) bliski ili sa kojima su (bile) na neki način povezane. Tako uspostavljaju složenu mrežu sećanja koja im pomažu da istraže svoj identitet. Iako je njihov stvaralački proces intimne i lične prirode, dakle na mikro nivou, njihovi radovi se mogu posmatrati i na makro planu - politički, jer često progovaraju osnovna pitanja razumevanja sadašnjosti i prošlosti.

Galerija Podroom upravo u podrumu KCB predstavlja projekat "inFLUenca 3 ▪︎ Mišljenja prekida i preloma".

Na multimedijalnoj grupnoj izložbi učestvuju sledeći mladi autori: Milica Erkić, Puhalo Nastasja, Mina Jovović, Saša Pavlović, Vuk Mandušić, Branković Bojana, Viktor Cvejić, Jovana Simanić, Lila Jezdović, Luka Joksimović, Mateja Marković, Olga Stanojević, Mina Simendić, Ivanja Todorović, Angelina Pajković i Jelena Rendulić.

Problemski okvir ovogodišnje studentske izložbe "inFLUenca" mladih umetnika i studenata Novih medija FLU u Beogradu zasnovan je na propitivanju praksi savremene umetnosti. U ovom izdanju naziva "Mišljenja prekida i preloma" predstavljeni su studentski radovi po izboru nastavnika Zorana Todorovića, Vladimira Nikolića i Žarka Aleksića.

Od mnogobrojnih projekata izdvaja se izložba "Svi oni" (2022) Viktora Cvejića - kolekcija od 65 fotografija različitih migranata uslikanih u Beogradu, kao i višemedijalna postavka "Preseci intime" Saše Pavlović: erotična serija nagih fotografija kao foto aktovi, serija autoportreta u periodu celibata. U pitanju je instalacija, video rad u vidu dnevnika uspomena raskida.

Najviše pažnje na ovoj kolektivnoj izložbi izazvale su mnoge video produkcije: "Glavni predmet" Mine Simendić - performativno predavanje kao video dokumentacija, video rad "Otisci" Mine Jovović, video performans "The Kiss" Luke Joksimovića (mladi ljube svoj odraz u ogledalu kao ilustracija ekstremne narcisoidnosti). Tu su još video instalacija i projekcija "Prelazi" Angeline Pajković, kao i "GSP" Ivanje Todorović (zvučna instalacija, audio zvuk na gramofonskoj ploči uz fotografije) i "Urtica" (kopriva) Bojane Branković - video dokumentacija performansa.

Galerije KCB su otvorene svakog dana od 12 do 20 časova, osim nedelje i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA