Izložba "(Ne)mogućnost poimanja smrti iz ugla živog posmatrača" Dragane Nikoletić u Galeriji FLU

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Dragana Nikoletić serijom skulptura, asamblaža i instalacija istražuje odnose koje je gradila sa svojim bližnjima, a koji se nisu okončali njihovom smrću

I Galeriji FLU u Beogradu otvorena je doktorska izložba Dragane Nikoletić "(Ne)mogućnost poimanja smrti iz ugla živog posmatrača" i trajaće do 20. januara. Govori o suočavanju sa konačnim odlaskom majke, oca, babe (make), maćehe i bivšeg supruga autorke.

Dragana Nikoletić serijom skulptura, asamblaža i instalacija istražuje odnose koje je gradila sa svojim bližnjima, a koji se nisu okončali njihovom smrću.

Kako piše SEEcult.org, kroz opredmećivanje sećanja na različite zajedničke situacije, oni postaju življi nego ikada i, kako je navela, prosto traže da se neizmireni računi namire. Iz tog umetničko-psihološkog procesa, autorka je “profitirala”, zadobivši mir sa svojom prošlošću.

Ono što je specifičnost izložbe je preporuka da se eksponati dodiruju, čime i posmatrač postaje akter samopreispitivanja, budući da taktilan kontakt podstiče sećanje.

"Toliko važnih uspomena na moje preminule članove porodice ostalo je skulptorski neobrađeno, pa sam njihovo promišljanje ostavila za kasnije, kad se steknu okolnosti da ta osećanja materijalizujem”, navela je umetnica", navodi autorka.

(Telegraf.rs/izvor: SEEcult.org)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA