Zanimljivosti koje možda niste znali o Vermerovoj čuvenoj slici "Devojka sa bisernom minđušom"

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

U pitanju je jedna od najpoznatijih slika svih vremena

"Devojka sa bisernom minđušom" je jedna od najpoznatijih slika u svetskoj istoriji. Autor ovog dela, kao što je poznato, holandski slikar Johanes "Jan" Vermer.

Evo i nekih zanimljivosti koje možda niste znali o ovoj slici

1. Britanski umetnik Banksi je 2014. godine reprodukovao "Devojku sa bisernom minđušom" na zgradi u Bristolu sa kutijom za alarm na zidu umesto biserne minđuše.

2. Holandska reč "tronie" se otprilike prevodi kao "lice". "Devojka sa bisernom minđušom" je pre glava nego portret. "Tronie" obično imaju preuveličan izraz lica ili subjekt u nekoj vrsti kostima kao što je egzotični turban devojke.

3. Neki umetnički kritičari Vermerovu sliku nazivaju "Mona Liza severa".

4. Iako je umetnik često bio u teškom finansijskom stanju i imao je veliku porodicu koju je trebalo izdržavati, boja ultramarina koju je koristio za devojčin jarko plavi turban bila je skupa. Nastao je od praha zdrobljenog lapis lazulija, retkog poludragog kamena. Ne samo da je boja imala jedinstvenu luminiscenciju, već je dodala i materijalnu vrednost umetničkog dela.

5. Dok je "Devojka sa bisernom minđušom" danas neprocenjivo remek-delo, jedini put kada ju je neko kupio za novac bilo je 1881. godine, a pobednička ponuda bila je samo dva guldena plus nominalna provizija. To je u sadašnjoj ekonomiji iznosilo manje od 30 dolara.

Devojka sa bisernom minđušom, Johanes Vermer, Johannes Vermeer's, Girl with a Pearl Earring Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

6. Vermerova slika je bogata krakelurom. Drugim rečima, boja je napukla u mrežu finih linija tokom vekova. Ne samo da su to zbog starosti, već i od udaraca, kao što su udarci tokom kadriranja i pritisak na platno.

7. Istraživači koji su proučavali sliku 1994. godine utvrdili su da su neke pukotine, posebno tamnije pukotine duž lica subjekta, posledica restauracije iz 1915. godine kada su tehničari koristili materijal koji sadrži smolu drveta da osveže lak.

8. "Devojka sa bisernom minđušom" osvojila je titulu najlepše holandske slike 2006. godine na osnovu glasanja.

9. Autorka Trejsi Ševalije je 1999. objavila istorijski roman zasnovan na slici. Holivud je od romana napravio film "Devojka sa bisernom minđušom" 2003. godine, gde su glavne uloge igrali Skarlet Johanson i Kolin Firt.

10. Umetničko delo je tokom vekova imalo nekoliko naslova. Istoričari veruju da je prvobitno bio naveden u Vermerovom inventaru imanja kao tronije urađeno na turski način. Tri decenije kasnije, prodajni katalog pod nazivom slika "Portret u antičkom kostimu". Neko vreme nakon toga, slika se zvala "Devojka sa turbanom", a mnogo kasnije "Devojka sa biserom". Njegov trenutni naslov, "Devojka sa bisernom minđušom", pojavio se krajem 20. veka.

(Telegraf.rs/izvor: johannesvermeer.org)

Video: Od novembra počinje skrining karcinoma pluća, pulmolog otkriva ko je u riziku i zašto treba da dođe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA