Dela Vieroslave Svetlikove privlače sve veću pažnju javnosti

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Vieroslava je svoja dela izlagala je u Parizu, Londonu, Briselu, Tokiju, Madridu...

Slovačko naivno slikarstvo u Vojvodini je na daleko poznato, prvi naivni slikari koji su svoja dela kreirali pre više od jednog veka nisu ni slutili da će napraviti opštu revoluciju na polju svetskog naivnog slikarstva kao i slavu koja traje do dan danas.

Prva ženska naivna slikarka Zuzana Chalupova osvojila je srca svetske publike slikajući decu, pa je uz pomoć Unicefa i raznih drugih fondacija dospela u žižu svetske javnosti čime je Kovačičku naivu dovela na vrh svetske umetnosti dvadesetog veka.

Naivno slikarstvo se u širokom smislu razvilo u Kovačici čemu svedoče i slikari mladje generacije. Medju njima je najistaknutija Vieroslava Svetlikova, naivna slikarka mladje generacije kovačičkih slikara koja u svojim delima praktikuje veseli kolorit, pestrih farbi i boja, narodni folklor, slovačku kulturu koja se u Kovačici zadržala više od 2 veka.

Kako kaže Vieroslava svoju ljubav prema slikarstvu neguje od malena, slika od malih nogu a inicijator njenog bavljenja slikarstvom je njena mama koja je takodje slikala, ali kako kaže samo za svoju dušu.

Prvu izložbu slika Vieroslava Svetlik imala je dvadeset trećeg Marta dvehiljade i druge godine u galeriji Babka u Kovačici kao mladi neafirmisani član galerije.

Izložbu joj je tada otvorila slikarka Zuzana Veresky.

Vieroslava je svoja dela izlagala je u Parizu, Londonu, Briselu, Tokiju, Madridu, Lisabonu, Budimpešti, Bratislavi, Pekingu, Ženevi, Zagebu, Sankt Petarburgu, Moskvu i mnogim drugim svetskim metropolama.

Za svetski uspeh naivnih slikara iz Kovačice novog doba zahvaljuju Pavelu Babki koji taj koncept aktivno prezentuje u svetu.

Gosti koji se često sreću na njenim izložbama su mnoge javne lučnosti, umetnici, glumci, ambasadori, njene slike krase prostorije i privtne zbirke mnogih javnih ličnosti u Srbiji i inostranstvu.

(Telegraf.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA