Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena izložba povodom jubileja Zavoda za zaštitu prirode Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložbu je pred brojnim zvanicama otvorila državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov, koja je čestitala jubilej "75 godina rada institucije koja je možda i najznačajnija u segmentu zaštite životne sredine, a to je segment zaštite prirode"

  • 0

Multimedijalna izložba "Glas prirode − 75 godina rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije" autorki Jelene Kovačević i Jovane Ilić otvorena je večeras u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Izložbu je pred brojnim zvanicama otvorila državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov, koja je čestitala jubilej "75 godina rada institucije koja je možda i najznačajnija u segmentu zaštite životne sredine, a to je segment zaštite prirode".

Pavkov je istakla, između ostalog, da je "priroda pod pritiskom različitih faktora i moramo biti svesni da njena zaštita može da se ostvari isključivo u snažnoj i koordinisanoj akciji institucija i pojedinaca".

"Postizanje ciljeva zaštite prirode i očuvanje biodeiverziteta zahteva uspostavljanje efikasnih mehanizama za prikupljanje odgovarajućih informacija, utvrđivanje faktora ugrožavanja i procenu stepena ugroženosti, kao i ulaganje određenog vida zaštite", naglasila je Pavkov.

Prema njenim rečima, Zavod za zaštitu prirode je među institucijama u oblasti zaštite prirode i biodiverziteta koje su za Ministarstvo zaštite životne sredine imperativ, a saradnja ministarstva i zavoda je "neophodna, neraskidiva i izuzetno značajna".

Pavkov je ocenila da u narednim godinama predstoji unapređenje Zavoda čemu će doprineti Ministarstvo.

U svojoj uvodnoj reči v.d. direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije Marina Šibalić je istakla da ta ustanova, osnovana 30. aprila 1938. godine, slavi jubilej "aktivnog delovanja na istraživanju, valorizaciji i zaštiti prirodnih vrednosti Srbije".

"Zavod je jedinstven - naši biolozi, ekolozi, šumari, planeri bave se odgovornim poslom proučavanja prirode i prirodnih vrednosti, predlažu zaštitu i način očuvanja brojnih dragocenosti prirode koje Srbija ima", dodala je između ostalog Šibalić, naglasivši da Zavodu veliku podršku daje Ministarstvo zaštite životne sredine.

Izložba Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Galerije nauke i tehnike SANU kroz interaktivni pristup izložba prikazuje jedinstvene predeone vrednosti, kao i biodiverzitet i geodiverzitet prirodne baštine naše zemlje, u formi video prezentacija povezanih sa geografskim prikazima zaštićenih područja i vrsta.

Izložba pruža pregled stručnog rada Zavoda na zaštiti i unapređenju prirodne baštine Srbije kroz terenska istraživanja, projekte zaštite prirode, stručne saradnje, izdavačku delatnost i obrazovne programe.

U postavci su eksponati iz geološke zbirke Zavoda, arhivske fotografije, a posetioci imaju priliku pogledati film "Glas prirode" i poslušaju audio-rad na temu komunikacije sveta biljaka.

Upravnik Galerije nauke i tehnike SANU akademik Zoran Petrović je istakao da se ovom "izložbom pruža specifično viđenje stvari i vrlo proaktivno".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA