≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Duh Vojvođanskih Slovaka" ovekovečen u monografiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovaci su jedan od 11 konstitutivnih naroda AP Vojvodine i čine neizostavni delić u mozaiku Vojvođanskog kolorita.

  • 0
Darko Kecman oživeo duh Vojvođanskih Slovaka Foto: Yaroslav Bulavin

Multimedijalni umetnik i modni dizajner Darko Kecman započeo je novi ciklus fotografija ljudi i žena svih uzrasta u Slovačkoj narodnoj nošnji širom Vojvodine koje će se naći u ilistrovanoj monografiji pod nazivom “Duh Vojvođanskih Slovaka” u izdanju Etno Future i Nacionalne Geografije.

Koncept ove knjige zasniva se na monografiji koja ima za cilj da predstavi sva sela u Vojvodini u kojoj većinski ili delimično žive Slovaci i kroz gastronomiju, običaje, kulturu, tradiciju i odeću oživeti i pokazati duh naroda kako i sama knjiga nosi naziv.

Slovaci su jedan od 11 konstitutivnih naroda AP Vojvodine i čine neizostavni delić u mozaiku Vojvođanskog kolorita.

Proizvodnja i realizacija ovog projekta radi se postupno i po fazama, prva faza je obilazak mesta u kojima žive Slovaci, budući da svako mesto ima svoju specifičnu nošnju za razne potrebe, svaku od njih je potrebno predstaviti ponaosob.

Jedna vrsta nošnje se nosila na krojove družbe i zabave, druga se nosila na krštenja i venčanja, treća se nosila nedeljom u crkvu a pak čertvrta vrsta na posao, radove u polju, itd…

Darko Kecman oživeo duh Vojvođanskih Slovaka Foto: Yaroslav Bulavin

Slovaci u Staroj Pazovi su specifični po tome što su kod njih na krojovim zabavama i muškarci nosili kecelje, žene nosile najšire suknje, tvrdo štirkane, u Bačkom Petrovcu žene imale široke rukave na ramenima dok u Kovačici su žene nosile isključivo čepce i to sa sjajnim čipkama.

Druga faza realizacije ovog projekta obuhvata pisanje knige na osnovu istorijskih tekstova iz fonda Matice Slovačke.

Premijera ove knjie bila je planirana za 21. April ali zbog obimnosti i kompleksnosti prijektka, premijera knjige se očekuje tek početkom 2024. godine.

U projektu učestvuju: Simona Sykorová, Ivan Kopčok, Vlasta Bolehradska, Emilija Faraga, Klara Fitoš, Jaroslav Bulavin, Vladimir Čorba, i autor koncepta Darko Kecman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA