Upućena inicijativa Muzeju Jugoslavije da se osnuje Ženski muzej

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

To je jedan svetski trend, a mi nemamo čega da se postidimo i mislim da će to biti jedan od najprestižnijih i najposećenijih muzeja u budućnosti", rekla je ministarka kulture Maja Gojković.

Uoči međunarodnog dana žena, Ministarstvo kulture i Muzej grada Beograda organizovali su tradicionalno okupljanje direktorki ustanova kulture, umetnica, predstavnika civilnog sektora, gde se razgovaralo o položaju žena u oblasti kulture, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Maja Gojković je na radnom doručku "Kultura je ženskog roda" u Spirtinoj kući u Zemunu, istakla da žene samo solidarne i ujedinjene mogu unapređivati svoj položaj u društvu i naglasila da je u resoru kulture posebno vidljivo koliku važnost imaju žene.

Gojković je tom prilikom saopštila da je danas uputila inicijativu Muzeju Jugoslavije da se osnuje Ženski muzej u okviru te ustanove.

"Ideja je da ga posvetimo svim ženama koje su se bavile, koje se bave i koje će se baviti kulturom. To je jedan svetski trend, a mi nemamo čega da se postidimo i mislim da će to biti jedan od najprestižnijih i najposećenijih muzeja u budućnosti", rekla je Gojković.

Gojković je ukazala da vidljivost uloge i značaj žena kroz istoriju, kao i njihov savremeni doprinos kulturi i društvu u celini još uvek nije adekvatan i da bi se učinili vidljivijim potrebno je na jednom mestu okupiti rasute i zanemarene podatke i svedočanstva o životu žena i njihovom doprinosu i stvaralaštvu.

Prema njenim rečima, delatnost Ženskog muzeja u Republici Srbiji, imala bi cilj da se javnost upozna sa dostignućima i stvaralaštvom žena sa ovih prostora, posebno imajući u vidu da ovakvi muzeji širom sveta imaju važnu ulogu u prepoznavanju i promovisanju doprinosa, iskustava i perspektiva žena kroz istoriju i u savremenom društvu.

Gojković je ukazala da je u Srbiji značajno unapređen pravni okvir u poslednjih nekoliko godina, i da je sve više žena zastupljeno u politici, na rukovodećim mestima, a kada je reč o oblasti kulture, može se reći da "žene apsolutno vladaju".

"To je fascinantno, kultura u Srbiji apsolutno zavisi od žena", naglasila je Gojković i navela da se zato s pravom može reći da je "kultura ženskog roda", kako glasi i moto sada već tradicionalnog okupljanja povodom 8. marta.

Narodna biblioteka Srbije obeležila svoj dan Foto: Tanjug/Goran Zlatković/Ministarstvo kulture

Podsetila je da poslednji podaci istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuju da u ustanovama kulture na republičkom nivou najveći broj zaposlenih - njih 59 odsto, čine žene, a u lokalnim ustanovama kulture, čak ih je i procenat više - 60 odsto.

Ukazujući da predstojeći praznik, Međunarodni dan žena evocira uspomene na sve hrabre žene, Gojković je poručila da je ovaj datum najbolji podsetnik da samo ujedinjene i solidarne možemo unapređivati naš položaj u društvu.

"Došli smo u savremeno doba, žene se sada bore za svoja prava na jedan potpuno drugačiji način. Dostigle smo zaista mnogo", poručila je Gojković i navela da ženama ne treba posvetiti samo jedan dan u sedmici, već čitavu godinu ako želimo da napravimo veliki pomak u svim oblastima života.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • yoda

    4. mart 2023 | 02:57

    Fantasticno, jos jedan doprinos zensko-muskim podelama. Pretpostavljam da ce tu biti i zabranjen pristup muskarcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA