"Bože, što kazni ovako našu naciju?": Potresno pismo Nadežde Petrović i danas nas rasplače

 
 ≫ 
  • 1

Pismo je nastalo tokom bitke kod Mačkovog kamena, koju je slikarka naznačila kao najtežim trenutkom u životu.

Na današnji dan. 12. oktobra 1873. godine, rodila se Nadežda Petrović, srpska slikarka i humanitarka. Prvu samostalnu izložbu imala je 1900. godine u Beogradu, a tri godine kasnije osnovala je sa Delfom Ivanić i Milicom Dobri  humanitarno društvo Kolo srpskih sestara.

Kada je krenuo Prvi srpski rat, pridružila se srpskoj vojci i pomagala kao bolničarka.

Kao medincinski radnik, bila je svedok velikih srpskih stradanja. Ono što ju je potreslo jeste bitka kod Mačkovog kamena, piše istorijskizabavnik.rs.

Nadežda je tim povodom napisala i potresno pismo, a sam događaj nazvala je najtežim trenutkom u životu.

"Ranjenika kao što rekoh, imali smo na 4.000 i ja mišljah poludeću od jada i čuda. Imala sam krizu nervnu tako da kada su nam bili doneli 20 oficira teško ranjenih i ja ih smestila u velikom šatoru, bejah skamenjena.

Kada otpočeh da ih pojim čajem, njihov jauk razdrobi mi srce pa padoh kraj jednog od njih na kolena sa čašom čaja u čežnji da ga pojim, ne mogući da se savladam, otpočela sam očajno plakati, tako da su me siromasi oni sami tešili, a jedan od njih milujući me rukom po rukavu, sam se gušio u suzama govoreći mi: “Hrabro, gospođice Nadežda, daće Bog, istrajaćemo, pobedićemo, osvetiće nas oni koji tamo ostadoše”.

Kroz suze jauknuh: “Gospode, zar ne vidite, izginuste svi. Bože, što kazni ovako našu naciju? Trenuci su bili doista strašni", napisala je slikarka svojoj porodici septembra 1914. godine.

Srbija je kao pobednica izašla u Prvom svetskom ratu. Nažalost, trećina stanovništa naše zemlje je stradalo, oko 1.2 miliona. Među njima i Nadežda Petrović, koja je preminula 3. aprila 1915. godine u svojoj četrdeset i drugoj godini od pegavog tifusa koji je dobila dobrovoljno negujući zaražene u valjevskoj bolnici.

Slike Nadežde Petrović:

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zalosna sova

    12. oktobar 2021 | 14:47

    Srbija je kao pobednica izašla u Prvom svetskom ratu. Nažalost, trećina stanovništa naše zemlje je stradalo, oko 1.2 miliona. Među njima i Nadežda Petrović, koja je preminula 3. aprila 1915. godine u svojoj četrdeset i drugoj godini od pegavog tifusa koji je dobila dobrovoljno negujući zaražene u valjevskoj bolnici. - Zar ovo nije dokaz da je nad nasim narodom izvrsen genocid od strane austrougarske? - Pobijeno i stradalo trecina stanovnika a kralj se nakon rata nije potrudio da se osude svi koji su ratovali protiv nas vec dobar deo njih amnestirao i stvorio nakaradnu SHS, koja ce srpski narod kostati kao Sv. Petra kajgana. - Danas nas oni koji su u svim ratovima bili u savezu sa nasim neprijateljem, nazivaju agresorom, genocidasima i zlocincima. Njih sve vise, zemlje im sve vece - nas sve manje, zemlja nam sve manja , oni andjeli mi zlotvori. I nagluplji vidi o cemu se ovdje radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA