Kad ne možemo mi umetnosti, umetnost će nama: Svetski muzeji koje možete posetiti već danas

 
 
  • 0

Besplatno, bezbedno i dobra uvertira u vreme kada tamo zaista budete mogli da odete

Luvr Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Iako je nemoguće uporediti virtualno razgledanje s pravim iskustvom poseta muzejima i galerijama, onlajn iskustvo donosi i neke svoje prednosti – od komfora do vremena za istraživanje detalja koji nas zanimaju. Da ne spominjenom da je bespaltno i bezbedno.

Nekoliko takvih muzeja možete pogledati već danas.

Luvr

Jedan od najpoznatijih i najvećih muzeja na svetu baštini impresivnu kolekciju. Od nedavno je možete upoznati preko besplatnih onlajn tura i upoznati se sa delima Mikelanđela ili egipatskim antikvitetima.

Virtualno iskustvo donosi pogled od 360 stepeni, dodatne informacije o izloženim predmetima koje klikom možete i blisko proučiti, piše Mixer.hr.

Gugenhajm

Odlazak u Njujork bez posete muzeju Gugenhajm nije potpuno iskustvo. No, dok se granice ponovo ne otvore, neka od neprocenjivih umetničkih dela koja Gugenhajm čuva mogu se videti i putem interneta.

guggenheim-museum, gugenhajm njujork Foto: Pixabay/KaiPilger

Delić onoga što muzej nudi moguće je iskusiti uz odabrane kolekcije i izložbe (uključujući radove Franca Marka, Mondriana, Pikasa i Džefa Kunsa), dostupne putem interneta.

Britanski muzej

Više od osam miliona izložbenih primeraka poseduje ovaj impresivni muzej, a jedan deo možete pogledati i iz udobnosti svog doma. Takođe, u saradnji s Google kulturnim institutom i uz pomoć Google Street View tehnologije, nudi razne virtualne obilaske.

Muzej umetnosti Metropolitan

Metropolitan je dom više od dva miliona vrhunskih umetničkih dela. Na veb stranici ove kulturne institucije naći ćete izbor virtualnih šetnji i onlajn pregled nekih od najimpresivnijih kolekcija, uključujući i dela Van Goga i Poloka.

Muzej-teatar Salvadora Dalija

Smješten u romantičnom katalonskom gradu Figueres, u Španiji, Dalijev muzej je posvećen umetnosti velikog  Salvadora Dalíja.  Nudi razna iznenađenja te ga se zaista isplati posetiti. Najbolja pozivnica svakako je virtualni obilazak nekoliko dostupnih sekcija nakon čega ćete poželeti da ga vidite još više.

Salvador Dali muzej teatar Foto: Unsplash/Igor Ferreira

NASA muzej

Jeste li znali da NASA nudi besplatne virtualne posjete "Langley Research" centrima u Virginiji i Ohiju. Svemirska stanica Hjuston plasirala je aplikaciju koja omogućuje virtualne obilaske istraživačkom centru, prilično verna iskustva i niz video i audio zapisa na temu istraživanja svemira.

Vatikanski muzeji

Vatikanski muzeji čuvaju bogatu kolekciju važnih svetskih umetničkih dela, među njima i slika i skulptura koje su bili u posedima svih dosadašnjih papa. Virtualna poseta nudi niz opcija, od razgledavanja odabranih sekcija do pogled na plafon Mikalanđelove Sikstinske kapele.

Vatikanski muzej Foto: Unsplash/Nicolas Hoizey

Narodni muzej u Beogradu

Ukoliko imate priliku da u Narodni muzej u Beogradu zaista odete, učinite to što pre, poštujući sve mere. Ukoliko ne, ova institucija nudi i virtuelnu izložbu posvećenu eksponatima sa Trebeništa kod Ohridskog jezera.

U selu Gorenci kod Trebeništa, tokom završenih operacija Prvog svetskog rata 1918. godine, neobičnim spletom okolnosti pronađeni su grobovi sa jedinstvenim arheološkim dragocenostima. Nekropola je u periodu od 1930. do 1972. godine u više navrata istraživana. Nalazi sa ove nekropole danas se čuvaju u muzejima u Sofiji, Beogradu, Skoplju i Ohridu.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA