Bio je pionir moderne srpske arhitekture: Zaostavština Dragiše Brašovana u Galeriji Matice srpske

 
 ≫ 
  • 0

Predstavljen je deo poklon-zbirke Dragiše Brašovana, a nakon stručne obrade i neophodnih restauratorskih zahvata, u čast darodavca biće priređena izložba i poklon-zbirke

Matica Srpska, Novi Sad Matica srpska u Novom Sadu / Printskrin: google.com/maps

Posetioci Galerije Matice srpske u Novom Sadu imaće priliku da od sutra, pored izložbe "Inspirisani Italijom", pogledaju i deo zaostavštine čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana.

Ovu poklon-zbirku, koju je Galerija nedavno dobila na poklon od njegove supruge Viktorije Brašovan i ćerke Olge Kovačev, čine umetnička dela Mladena Josića, Sretena Stojanovića, Riste Stijovića, Antuna Augustinčića i drugih, ali i brojna dela primenjene umetnosti koja su bila deo njegovog životnog prostora.

Zgrada Komande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu Zdraga Komande vazduhoplovstva u Zemunu, delo Dragiše Brašovana / Foto: Wikipedia/Nicolo

- Upravo ovi lični predmeti izloženi su u Svečanom salonu i Velikoj sali Galerije Matice srpske, kako bismo u naš prostor uneli duh jednog velikana koji je obeležio razvoj moderne arhitekture i ostavio Novom Sadu brojna arhitektonska dela, među kojima se izdvaja zgrada Banovine - izjavila je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Ona je navela da je sada predstavljen samo deo iz Poklon-zbirke Dragiše Brašovana, a nakon stručne obrade i neophodnih restauratorskih zahvata, u čast darodavca biće priređena izložba Poklon-zbirke.

Dragiša Brašovan je bio jedan od najuspešnijih i najcenjenijih umetnika Jugoslavije i jedan od pionira srpske moderne arhitekture. Između ostalog, projektovao je zgradu Banovine (danas Vlada AP Vojvodine) u Novom Sadu, Sokolski dom u Zrenjaninu, zdragu Komande vazduhoplovstva u Zemunu, Srpsku pravoslavnu crkvu Vavedenja Bogorodičinog u Orlovatu i mnoga druga važna zdanja.

Crkva u Orlovatu Pravoslavna crkva Vavedenja Bogorodičinog u Orlovatu, delo Dragiše Brašovana / Foto: Wikimedia/Nicolo at Serbian Wikipedia

(Tanjug.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA