Bivše žrtve su stale pred kamere, one su preživele nasilje: Spremite se za izložbu "Nisi kriva"

 
 ≫ 
  • 8

"Uvek kažem da su naše majke, sestre i drugarice nešto najlepše što imamo u životu. Zato treba da damo sve od sebe da ih zaštitimo i promenimo nešto ili barem pokušamo, a to možemo samo ako se o ovoj temi govori..."

Izložba "Nisi kriva", čija je tematika nasilje, fotografa i umetnika Martina Stamenkovića biće otvorena 7. februara u 18 časova u Prajd info centru, u Ulici kralja Milana na broju 20.

Sa Martinom smo razgovarali o tome zašto je ovo znatno više od izložbe fotografija, a otkrio nam je da je i sam bio žrtva. Na početku smo saznali da su svi modeli iz ovog projekta prošli pakao zvan nasilje.

- Raditi sa onima koji su proživeli nasilje je veoma emotivno. Kada sam počeo da radim sa svojim prvim modelom, ženom koja je pozirala za plakat, ona se rasplakala i morali smo da pravimo česte pauze zbog težine teme. Uprkos svim poteškoćama koje smo imali u toku fotografisanja, postojala je i lepa strana cele priče, a to je moje upoznavanje sa njihovim pričama i ličnostima. Praktično sam proživeo sve sa njima i zajedničkim snagama smo pokušali to da prevaziđemo - rekao je Martin.

Naš sagovornik je dodao i da ga je na ovakav projekat podstakla činjenica da je nasilje nad ženama glasna tema, ali se o njoj konstantno ćuti.

- Vređa me to ćutanje! Uvek kažem da su naše majke, sestre i drugarice nešto najlepše što imamo u životu. Zato treba da damo sve od sebe da ih zaštitimo i promenimo nešto ili barem pokušamo, a to možemo samo ako se o ovoj temi govori - naveo je Stamenković.

Mladi umetnik rekao nam je da je "Nisi kriva" posvećeno svim žrtvama nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog. I sam Martin rekao nam je da je pretrpeo strašnu vršnjačku torturu u toku osnovne i srednje škole.

 
 
 
View this post on Instagram
Seksualno nasilje je veoma cesta pojava u danasnjem drustvu, kako se drustvo razvija i kako se sloboda siri i gube se granice, a sa granicama i norme i vaspitanje, tako raste procenat osoba koje su pretrpele seksualno nasilje. Statistike govore na svaka treca zena ili devojka je imala bliski susret u svom zivotu sa ovim, i po meni najsurovijem nasilju. Negde sam procitao da cak svaki 5 muskarac je bio objekat seksualnog nasilja, zeleo sam da svoje emocije i iskustva prenesem u ovu seriju radova koju cu kaciti u narednom periodu, kako bih zagrlio sve vas koji ste prosli ovaj horor, i da znate da niste sami, ne treba da vas bude sramota, niste vi krivi, volim vas!❤️❤️❤️A post shared by Martin Stamenkovic (@_artsstation_) on

Kriv je jedino nasilnik!

Prema rečima fotografa, čija izložba obiluje brojnim ilustracijama nasilja, mahom seksualnog, pojava nasilja bila je uslovljena patrijarhalnim ustrojstvom društva, čija odlika je, između ostalog, i manjak poštovanja za telesni integritet druge, a posebno slabije osobe.

- Danas usled sve tešnje povezanosti među ljudima, raste i stopa vidljivosti toga koliko su žrtve seksualnog nasilja brojne. Toliko brojne da se svakodnevno susrećemo sa njima, jer, kako pokazuju statistike, svaka treća žena bila je žrtva nekog vida seksualnog nasilja. Ovim putem želim da ohrabrimo žrtve da ne treba da traže razloge i uzroke napada u svom ponašanju ili oblačenju, već da osvestimo da krivicu snosi jedino nasilnik - istakao je za kraj našeg razgovora Martin Stamenković.

(S. Čenad)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    3. februar 2020 | 12:41

    Pisite i o zenama nasilnicama koje isto zlostavljaju i maltretiraju muskarce

  • Dzeger

    3. februar 2020 | 14:59

    Piste malo vise o Desanki Maksimovic, Miri Banjac, Dijani Budisavljevic, Milunki Savic, Soji Jovanovic, Olgi Jevric...red bi bio...

  • karik od briskule

    3. februar 2020 | 17:32

    nikad ali nikad jaci pol nesme da udari na slabij pol.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA