U Opatiji osvanulo 9 skulptura u projektu plaćenom 840.000 evra: Pogledajte kakve su

 
  • 0

Skulpture su deo zajedničkog projekta slovenačkog i hrvatskog grada

Vedran Ružić, opatijski muzičar i slikar učestvovao je u EU projektu "Riviera4Seasons2" kroz koji je postavio devet umetničkih instalacija u prostoru širom područja Grada Opatije. A na fotografijama možete pogledati kako one izgledaju, budući da je vrednost projekta skoro milion evra.

Skulptura Vedran Ruzic, Opatija Skulptura "Diskontinuitet"; Vedran Ružić /Foto: opatija.hr/ Luigi

Skulpture su nastale na osnovu zadatih tema i okvira za pojedine lokacije u Opatiji, Voloskom, Dobreću, Poljanama, Veprincu i Učki.

U Voloskom je postavljena instalacija “Mačak z Voloskega”, obojena prepoznatljivim Ružićevim koloritom, a skulptura “Diskontinuitet” nalazi se na terasi Moho-centra u Voloskom.

Instalacija “DNK s muzičkim notama- Libertin” nalazi se ispred zgrade gradske uprave Grada Opatije, a na Slatini je postavljena instalacija “Borba galebova”. Dve instalacije su smeštene na Učki, to su metalni znaci visoki oko metar i četrdeset centimetara. U Veprincu je svoje mesto našao “Veprinački zakonik”, skulptura koja simbolizije knjigu, odnosno zakonik iz 1507. godine, a u Poljanama je postavljena “Lavanda”. U Dobreću je smeštena instalacija u obliku kestena.

Skulptura Vedran Ruzic, Opatija DNK skulptura; Foto: opatija.hr/ Luigi

Grad Opatija je u programu zajedničke baštine za međunarodnu promociju 365 dana zelenog turizma na Opatijskoj i Portoroškoj rivijeri u okviru programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014. –2020.

Skulptura Vedran Ruzic, Opatija DNK skulptura u lancima; Vedran Ružić / Foto: opatija.hr/ Luigi

Tema projekta bila je aktivna zaštita kulturne i prirodne baštine kroz održivi razvoj turizma u okolini i zaleđu Opatije i Pirana, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude.

Podsetimo, u okviru projekta uređena je i pešačka staza Opatija -Veprinac, dužine četiri kilometra koja povezuje središte Veprinca s opatijskom Slatinom, pa je  sufinansirana prva faza uređenja Interpretacijskog centra dr Andrija Mohorovičić- MOHO centra u prizemlju Doma Liburnija u Voloskom.

Ukupni budžet iznosio je 840.205 evra!

Skulptura Vedran Ruzic, Opatija Skulptura neobičnog oblika; Vedran Ružić /Foto: opatija.hr/ Luigi

(Telegraf.rts/morski.hr)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA