Kuća legata obeležava 15 godina rada: Izložba "Moderna" u Legatu Petra Lubarde na Dedinju

 
  • 0

Izložbu čine radovi Olge Jevrić, Olge Jančić, Nedeljka Gvozdenovića, Riste Stijovića, Save Šumanovića, Petra Konjovića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Petra Dobrovića, Milenka Šerbana, Milene Jeftić Ničeve Kostić, Zore Petrović, Ljubice Cuce Sokić

"Šljivik (iz Ledinaca)" Milenko Šerban / Foto: Arhiva Kuće legata

Izložba "Moderna", izbor radova iz kolekcije Kuće legata, biće otvorena 4. oktobra u 19h, u Legatu Petra Lubarde, u Iličićevoj 1 na Dedinju.

Otvoriće je gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, dok će se drugi deo manifestacije održati pod nazivom "Svečana akademija" i biti otvoren isti dan, 4. oktobra, u 12h u Maloj sali Zadužbine Ilije Kolarca.

Kuća legata obeležava 15 godina od osnivanja, pa bogatim programom želi da ukaže na kontinuitet ideja i vrednosti ostvarenih u svom dosadašnjem radu.

Autor i kustos izložbe je MA Dina Pavić, istoričarka umetnosti, koja je odabrane radove iz kolekcije Kuće legata smestila u tri celine – PORTRETI, PROSTORI i PROMENE, i u nekoliko potpriča čije su teme zaokupirale umetnike, a koje za okosnicu imaju ideju modernosti.

"Mrtva priroda sa tikvicama" Marko Čelebonović / Foto: Arhiva Kuće legata

Moderna je uzeta kao vremenski okvir i umetničko nasleđe/iskustvo koje je pratilo rad umetnika čija su dela izložena.

Izložbu čine radovi Olge Jevrić, Olge Jančić, Nedeljka Gvozdenovića, Riste Stijovića, Save Šumanovića, Petra Konjovića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Petra Dobrovića, Milenka Šerbana, Milene Jeftić Ničeve Kostić, Zore Petrović, Ljubice Cuce Sokić.

Katalog izložbe čine tekstovi Dine Pavić i prof. dr Nikole Krstovića sa reprodukcijama izloženih radova.

Pored umetničkih dela iz kolekcije Kuće legata u ambijentalnoj postavci će se predstaviti i bogat dokumentarni materijal legatora Kuće legata. 

Veliko slovo Petar Lubarda "Veliko slovo" Petar Lubarda / Foto: Arhiva Kuće legata

Izložbu prati i dodatni program koji čine predavanja o pojedinačnim legatima, filmovi o legatorima i zastupljenim slikarima na izložbi, stručna vođenja kroz postavku, radionice za decu.

Na ovaj način Kuća legata želi da podseti stručnu i širu javnost na značaj pojedinačnih umetnika o čijim se delima stara, ali i na značaj institucije legata ističući nekoliko njegovih aspekata: pretvaranje privatnih u javne zbirke, uloga darodavca, očuvanje i prezentacija kulturne baštine, ali i važnosti legata kao nezaobilaznog predmeta istorijsko-umetničkih i muzeoloških proučavanja.

Misija Kuće legata je da se predstave umetnici i legatori Kuće legata, promoviše legatarstvo u Srbiji i skrene pažnja na značaj legata za nacionalnu istoriju umetnosti, uz širenje opšteg znanja o najznačajnim ličnostima naše kulturne istorije.

Realizaciju izložbe su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

(Telegraf.rs/Kuća legata)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA