Bečki kiosci sa kobasicama postali deo nematerijalnog kulturnog nasleđa

V. Đ.
V. Đ.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Bečki kiosk sa kobasicama Virstelštand (Würstelstand) uvršten je ove nedelje na listu nematorijalnog kulturnog nasleđa Uneska.

Kako prenosi AP, to je mesto gde se i ulični čistači, menadžeri, turisti i slavne ličnosti okupljaju radi istog ukusnog zalogaja, koji je sada dobio i zvanično priznanje da je deo austrijskog nasleđa.

Tako se kiosk sa kobasicama pridružio prepoznatljivim vinotekama (Heurigen) glavnog grada Austrije, koje se nalaze na listi od 2019. godine i poznatoj kulturi gradskih kafea, koji su na listi od 2011. godine.

Kiosci sa kobasicama, koji sada mogu da ukažu na istoriju koja seže generacijama unazad, više su od izvora gastronomskog zadovoljstva.

U ponudi su grubo kuvana kobasica, dimljena kobasica sa sirom koji curi, ljutkasta kobasica i specifično začinjena kobasica.

"Štandovi sa kobasicama imaju dugu istoriju u Beču", rekao je Jozef Bicinger, čiji se Bicinger Virstelštand nalazi pored muzeja Albertina, odmah iza Bečke državne opere.

Tradicija seže u vreme Austrougarske imperije pre Prvog svetskog rata, kada su bivši vojnici postavljali pokretne objekte za pripremu i prodaju hrane da bi zaradili za život.

Najstrariji takav kiosk u gradu na stalnoj lokaciji je Virstelštand Leo, koji služi kobasice od 1928. godine.

Unesko oznaka "odaje počast tradiciji, gostoprimstvu i raznolikosti našeg grada", naveo je gradonačelnik Mihael Ludvig u saopštenju.

"Ova titula je priznanje za sve one Bečlije koji svojom toplinom i svojim šarmom čine štandove za kobasice više od mesta za užinu - mesto susreta gde se spajaju radost života i kultura", istakao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Probali smo 'leba, masti i aleve paprike, a osladili se i salčićima: Ništa bez prave domaće hrane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA