Ovde su nastajale legendarne Zagorkine šajkače: Za sebe govorila da je samo tkalja koja je završila Akademiju

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U Rakarima je 17. oktobra, u 86. godini preminula Zagorka Stojanović, likovna umetnica, tapiserista, scenograf i kostimograf, ilustratorka i tkalja, koja je poslednju deceniju svoga života provela u ovom mioničkom selu.

Sahranjena je na seoskom groblju u Rakarima na brežuljku sa kojeg se vidi avlija Stojanović.

Završila je Akademiju primenjenih umetnosti.

Seosko imanje i kuću napuštenu više od pola veka, preuredila je u eko kuću nazvavši je Tkački dvor zadržavši prirodne elemente kamen i drvo, unela razboj i pretvorila u prostor u kome živi, tka, okuplja meštane i prijatelje, i organizuje koncerte, večeri poezije, izložbe, monodrame, navodi RTS:

Iako se tapiserije Zagorke Stojanović danas nalaze u hotelima, dvoranama, enterijerima širom sveta, za sebe tvrdi da je "samo tkalja koja je završila Akademiju“.

Nov izraz pronašla je u ikonotkanju. Govorila je da je zanat učila po seoskim zabitima, od starih tkalja.

"Nisu znale da mi objasne kako ili zašto, znanje im je u prstima. veštine koje su tako dugo bile vezane za opstanak deo su kolektivnog pamćenja.. Moja je datost da prenosim tkanje dalje, sada je na mene došao red,  zato što se takoreći više niko ne bavi tkanjem, ranije je bilo normalno da svaka žena tka. Kad dođe zima, razboj se spusti sa tavana, sklopi se, dotle se već pripremi pređa da cela kuća diše sa tim tkanjem. Danas to više nije slučaj, danas u virtuelnom svetu, ni ime nije baš tako razrađeno. Ali ja mislim da je to mnogo važno za dušu, sve što se radi rukom to čoveku mnogo znači, on odmah vidi rezultat, a drugo, to je jedna kreativna kosmička enerrgja koja prolazi kroz vas i kroz ruke nešto stvara. ja se ovim bavim ceo život, tkanje je moj život", rekla je u jednom razgovoru za TV Pruga.

Brojnim kursevima, letnjim školama, radionicama prenosila je svoja znanja nadajući se da naša tradicija izaći iz okvira arhivske građe etnologije.

Zagorka Stojanović je rođena u Beogradu, diplomirala 1964. na Odseku za tekstil Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragutina Mitrinovića, navodi se u blogu Zagorka,info.

Član ULUPUDS-a (Udruženje primenjenih umetnika i dizajnera Srbije). Bavi se ilustracijom, modnim kostimom, scenografijom, kostimografijom i tapiserijom. Usavršavala se na studijskim putovanjima u Italiji i Poljskoj. Učestvovala na šezdesetak kolektivnoh izložbi kao što su: Oktobarski salon, Majski salon,

Međunarodno trijenale tapiserije u Lodu (Poljska) 1978. i 1981., kao i na mnogobrojnim izložbama koje predstavljaju Jugoslaviju u svetu. Kostimograf u mnogim pozorištima u Jugoslaviji, Rumuniji i Francuskoj (do sada uradila kostime za više od sto predstava); kostimograf mnogobrojnih filmova, TV serija, drama, šou programa, TV rpenosa zajedničkih proslava i tako dalje. Gostujući profesor u Bukureštu. Živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu.

(Telegraf.rs / TV Pruga, Zagorka.info, RTS)

Video: Ana Bogdanović za Telegraf.rs o izložbi "Manifest ljubavi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA