Izraelski istoričar Gideon Grajf gost 67. Međunarodnog sajma knjiga

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Istoričar prof. dr Gideon Grajf bio je specijalni gost Fondacije na štandu u okviru 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Posetioci štanda mogli su da se upoznaju s njim, kao i da dobiju potpisan primerak specijalnog izdanja "Napredak" na temu Jasenovac, gde se nalazi i njegov članak Jasenovac logor i njegovo istorijsko i moralno značenje.

Prof, dr Grajf je razgovarao i sa istoričarem dr Aleksandrom Rastovićem, naučnim savetnikom, direktorom Istorijskog isntituta u Beogradu i prof, dr Žikom Bujuklićem.

Mladi istoričari iz Beograda i Novog Sada su bili veoma zainteresovani za rad prof, dr Grajfa, koji je nesebično delio svoje znanje i iskustvo, istsknuvši da mu rad sa mladim ljudima daje još više snage i volje. Bilo je puno prolaznika koji su zastali da se zahvale i donesu njegove knjige na potpis, između ostalih i "Plakali smo bez suza".

Prof. dr Gideon Grajf je komentarisao kako unaprediti znanje o postojanju Jasenovca, kako je rekao, jednog od najstravičnijih koncentracionih logora na svetu, naglasivši da je najvažnije obrazovanje.

"Nastavmici treba da podučavaju o zločinima počinjenim u Jasenovcu još više, kao i da bude što više poseta ovom logoru, naprosto, morate znati pojedinosti o tome, a kada to znate imate i gotovo celu sliku. Mi dugujemo ovo znanje hiljadama nevinih žrtava Srbam Jevreja i pripadnika romske populacije, koji su surovo ubijeni u Jasenovcu i drugim logorima. Dakle obrazovanje je ključno pitanje. Mislim da je dužnost nastavnika da više podučavaju o ustaškim zločinima koji su polinjeni tokom Drugog svetskog rata. Nastavnici imaju veliki uticaj na malde, koji će jednog dana postati odrasli i voditi nas", istakao je Graf.

Izraelski istoričar je dodao da se posebno raduje tribinama koje će održati u Subotici i Beogradu, a čija će glavna tema biti Jasenovac, dok će najveći deo publike biti studenti i omladina, "Želeo bih da se zahvalim Fondaciji "Za srpski narod i državu" što me je pozvala da dođem u Srbiju i dala priliku da svoje znanje i iskustvo podelim sa omladinom. Kada me ljiudi pozovu na tribine, konferencije, uvek pitam ko će biti u publici i kada čujem da će to biti mladi ljudi, studenti, uvek se rado odazovem".

(Telegraf.rs)

Video: Mladen Šarčević o Velikom atlasu Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA