Vesni Goldsvorti dodeljena Luna Virito nagrada: Srpska autorka poznatija u Velikoj Britaniji dobila priznanje

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Vesna Goldsvorti, autorka brojnih nagrađivanih književnih dela, primila je danas Međunarodnu književnu naradu Luna Virina.

Vesnu koju često opisuju kao "Srpkinju koja je poznatija u Veliko Britaniji nego u Srbiji", rođena je i odrastala je u Beogradu, da bi je put ljubavi odveo u Veliku Britaniju, u London gde ja napisala veći deo svog opusa. Njena dela pevedena su na preko dvadeset svetskih jezika, dok su njeni memoari "Černobiljske jagode" doživeli ča 14 izdanja samo u Nemačkoj, s njena analiza "Izmišljanje Ruritanije" dobila je preko 300 pozitivnih kritika. Radila je na radiju BBC-ja, sada je redovni profesor univerziteta Ekseter, a ujedno je i članica Britanskog kraljevskog književnog društva.

Sve ovo zajedno su razlozi zbog kojih je baš Vesna Goldsvorti, rođena Bjelogrlić, večeras primila nagradu posvećenu književnom stvaralaštvu žena.

Sam događaj održan je u Muzeju knjga Adligat, a događaju su prisustvovali Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u Srbiji, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković i Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije. Kristalnu prizmu i Povelju o nagradi uručila joj je Biljana Jovanović, vlasnica i generalna direktorka Modne kuće LUNA.

Jednoglasnu odluku o laureatkinji je i ove godine doneo žiri u sastavu: Viktor Lazić (osnivač i predsednik Muzeja knjiga ADLIGAT), Biljana Jovanović (vlasnica i generalna direktorka Modne kuće LUNA), Miloš Janković (predsednik Udruženja književnika Srbije) i književnice Prof. dr Aleksandra Mihajlović i Gordana Vlajić.

- Srpski kritičari je hvale govoreći o pronicljivosti, raskošnom stilu i umetničkom stilu njenih dela, britanski kritičri se slažu dodajući da je njeno jezičko nijansiranje u romanima koje piše na engleskom po eleganciji i finoći izraza pripada visokoj književnosti. Njena bilingvalnost potvrđena sa obe strane, neopsorna je i zadivljujući - istakla je prof. dr Aleksandra Mihajlović članica žirija koja je predočila odluku.

- Jednoglasnost je uvek divna za pisca, kada čujete da je od petoro članova žirija dvoje glasalo protiv, nekako se zapitate, a ovo je divan kompliment - našalila se Vesna i zahvalila se svima prisutnima na događaju.

- Iako je većina čitalaca ženskog roda i dalje nagrade dobijaju muškarci uglavnom, mislim da se to dešava zbog predrasude da žene pišu bestselere, a muškarci visoku književnost. I onda kada se biraju nagrade, naravno da muškarci prednjače. I zato treba da postoje ovakve nagrade. Ne zbog rodne ravnopravnosti nego zbog percepcije, svesti da se ovakve nagrade dodeljuju zbog kvaliteta. Ovde se uspostavlja jedna divna tradicija - istakla je Vesna Goldsvorti prilikom preuzimanja nagrade.

(Telegraf.rs)

Video: "On je obeležio moje detinjstvo i mladost mojih roditelja": Knjiga žalosti zbog smrti Bore Đorđevića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA