Plesnom predstavom "Mekšanje" počeo Bitef, svečanost otvorio reditelj Milo Rau

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef), 58. po redu, otvoren je večeras izvođenjem plesne predstave koreografa Hristosa Papadopulusa "Mekšanje" u Operi i teatru "Madlenianum" u Beogradu.

Festival je, pre početka predstave, svečano otvorio švajcarski reditelj Milo Rau koji je rekao da Bitef ima i internacionalni i lokalni karakter.

"Volim ovaj festival jer je hrabar i raznolik. Sećam se dolaska na Bitef pre deset godina kada sam došao jednim malim folksvagenom i vozio se kroz gradove koje poznajemo zbog ratova koji su se desili u prošlosti. Bio sam začuđen da i tada vidim tragove bombardovanja u Beogradu", rekao je Rau.

On će se ove godine po treći put predstaviti na Bitefu sa komadom "Antigona u Amazonu" koju je režirao tokom boravka u Brazilu.

"Amazon je 10.000 kilometara odavde, ali živimo u globalnom svetu gde je svuda prisutna ista tragedija. Pouka Antigone je učenje o tome kako bolje odbraniti svoju zemlju", nastavio je Rau.

On je pozvao da svi budu Antigona, da budu Idiot iz Dostojevskog, da budu naivni i da kažu ne smrtonosnoj ideologiji modernog vremena.

"Hajde da proslavimo lepotu, zajedništvo i poštovanje u Beogradu i gde god da smo", poručio je on za kraj svog obraćanja.

Bitef pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet" otvorila je plesna predstava "Mekšanje" ansambla Dens on.

Posetioci svečanog otvaranja imali su priliku da pogledaju predstavu u izvedbi 11 plesača koji imaju više od 40 godina i pružaju odgovor na to kako tela sazrevaju i "mekšanjem" dobijaju novu snagu.

Pored toga, plesači kroz plesni performans pokazuju "šta znači sazreti i kako telo mekša i kako se menja kada sazri".

Tokom umetničkog plesa, dramatična muzika autora Kotija K. naglašavala je pokrete plesača.

Kraj predstave obeležio je višeminutni aplauz.

Predstava je nastala u produkciji Onaisi Stegi iz Grčke i Nacionalnog koreografskog centra Rilije-la-Pap iz Francuske.

U okviru glavnog programa festivala publici će biti predstavljeno još devet produkcija iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Sutra će u Narodnom pozorištu biti prikazana predstava "Hekuba, ne Hekuba" čuvenog francuskog pozorišta Komedi Fransez iz Pariza u režiji portugalskog umetnika Tijaga Rodrigeša.

Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Podršku festivalu pružili su i Gete Institut, Francuski institut i Delegacija Evropske unije.

Festival će trajati do 4.oktobra.

(Kraj) kdr/mj

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA