Otvorena izložba Mineralna blaga Jugoslavije: Primerci iz poklon zbirke Josipa Broza

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Izložba "Mineralna blagaJugoslavije: primerci iz poklon zbirke Josipa Broza Tita” otvorena je večeras u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, gde traje do marta 2025. godine.

U obraćanju posetiocima, direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić je ocenio da autorska izložba njihovog kustosa Aleksandra Lukovića i Dušice Stojanović iz Muzeja Jugoslavije predstavlja "neobičnu priča o bogatstvu prirodnog nasleđa Jugoslavije i složenim nitima njene društvene istorije".

Izložba "Mineralna blaga Jugoslavije: primerci iz poklon zbirke Josipa Broza Tita” nastala u saradnji Prirodnjačkog muzeja i Muzeja Jugoslavije, čija je direktorka Neda Knežević naglasila da je "međumuzejska saradnja veoma važna, a nažalost nije česta u Srbiji".

Luković je istakao da je bio dugotrajan, skoro trogodišnji posao na reviziji zbirke predsednika Jugoslavije Broza (1892-1980), a na izložbi je predstavljen njen deo, kojim su predstavljena skoro sva jugoslovenska ležišta, poput rudnika Bor, Majdanpek, Stolice, Idrija ili istarskih rudnika.

Prema njegovim rečima, do kraja godine bi trebalo da se pojavi monografija o zbirci, a među eksponatima izložbe su i državnički pokloni iz Sovjetskog Saveza, Indije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

Izložbu je otvorio član Upravnog odbora Prirodnjačkog muzeja Ljupko Rundić koji je rekao da mu je zadovoljstvo što to čini "kao nekadašnji Titov pionir i geolog po struci".

"U Titovo vreme se znalo šta je prirodna vrednost i šta je profesija geolog, i koja je njena korist društvu", naveo je između ostalog Rundić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kako prepoznati da imate posla sa narcisoidnim partnerom i kako se izvući iz začaranog kruga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA