Prikazan najstariji filmski dokument o Srbiji u restaurisanoj verziji: Na projekciji i ministar kulture

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je svečanoj projekciji filma „Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića“ iz 1904. godine, koja je u Državnom audiovizuelnom arhivu Republike Srbije-Jugoslovenskoj kinoteci upriličena povodom 120 godina od krunisanja srpskog vladara.

Ministar Selaković je naglasio da se krunisanje kralja Petra I Karađorđevića može uzeti kao trenutak kojim otpočinje istorija Srbije 20. stoleća - turbulentnog razdoblja koje će doneti progres na mnogo polja, ali i neprestane izazove i borbu za opstanak.

Kako je naveo, 100 godina nakon Prvog srpskog ustanka i uz svečanost koja se naslanja na ustoličenja srednjovekovnih srpskih vladara, krunisanje kralja Petra je događaj koji je imao izraženu simboliku kontinuiteta, povezivanja prošlosti i tradicije sa modernošću i pogledom u budućnost.

Taj događaj je, kako je ministar ukazao, odisao verom i optimizmom i pored svih nemira koji su mu prethodili i onih koju su se za budućnost mogli naslutiti.

Selaković je istakao da je velika privilegija što ovom istorijskom događaju možemo da priđemo putem prvog sačuvanog filma snimljenog na prostoru Srbije, odnosno prvog sačuvanog filma o nama.

Selaković je dodao da ova veza nije slučajna i da nosi određenu simboliku to što je početak jedne nove ere ovekovečen upravo putem filma, medija koji će tu novu eru u velikoj meri obeležiti.

Najstariji sačuvan filmski dokument o Srbiji večeras je, 120 godina nakon snimanja, prikazan u restaurisanoj 2K rezoluciji.

(Telegraf.rs)

Video: Premijera filma "Lazarev put" u mts Dvorani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA