U Gornjem Milanovcu otvoren Međunarodni filmski festival i „Dani Mije Aleksića“

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Deseti međunarodni filmski festival i Dani “Mije Aleksića” sinoć su svečano otvoreni u Gornjem Milanovcu.

Reč je o dve prestižne svetkovine koje pod pokroviteljstvom opštine Gornji Milanovac i Ministarstva kulture Republike Srbije realizuje Kulturni centar “Mija Aleksić”.

Dok “Dani Mije Aleksića” imaju za cilj da kroz splet pozorišne, filmske, likovne, muzičke i vizuelne umetnosti neguju sećanje na Miju Aleksića, velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta rođenog u Gornjoj Crnući, Međunarodni filmski festival nastoji da istakne značaj umetničkih vrednosti filma i na jednom mestu okupi renomirane stvaraoce, mlade talente i filmske entuzijaste, i omogući im da pokažu svoju kreativnost, inovaciju i razmene ideje.

U ime organizatora ove dve velike manifestacije brojne goste i filmske radnike pozdravio je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra “Mija Aleksić”.

Negovanje umetničkih vrednosti filma, sa posebnim naglaskom na očuvanje i promociju naše kulturne baštine ideja je Međunarodnog filmskog festivala koji se ove godine po deseti put realizuje u Gornjem Milanovcu, rekao je između ostalog Arsić i istakao da će u okviru festivalskog programa, biti prikazani filmovi koji su svojim originalnim pristupom i snažnim narativima obeležili filmsku scenu. Festival će upotpuniti brojne radionice, paneli i tribine rekao je Dragan Arsić i naglasio da će i ove godine poseban segment programa biti posvećen deci.

U ime grada domaćina 10. Međunarodnog filmskog festivala i "Dana Mije Aleksića” manifestacije je otvorila Jadranka Dostanić, zamenik predsednik opštine Gornji Milanovac.

Zadovoljstvo mi je što će i ove godine Gornji Milanovac biti u žiži kulturnih dešavanja ne samo Srbije već i šire. Bio je potreban ogroman trud, mukotrpan rad i materijalna sredstva da se to postigne. Zato hvala svima koji su svojim radom i angažovanjem omogućili da Međunarodni filmski festival u Gornjem Milanovcu i Dani Mije Aleksića budu dostojne manifestacije na kulturnoj mapi, rekla je između ostalog na otvaranju, Jadranka Dostanić.

Ovogodišnje svečanosti u Gornjem Milanovcu započele su projekcijom filma "Heroji Halijarda". Ceremoniju otvaranja upotpunio je deo autorske i glumačke ekipe. Pre projekcije filma "Heroji Halijarda" publici su se poklonili Predrag Jočić, direktor fotografije i producenat filma, Nedeljko Bajić, prvi producent filma, izvršni producent i tumač uloge majora Lukačevića i Radoš Bajić, tumač epizodne uloge Gojka Ludog, autor, scenarista i reditelj filma “HEROJI HALIJARDA”.

Film “Heroji Halijarda” je sniman na izvorištu istorijskih događaja koji su se odigrali pre osam decenija na Galovića polju u Pranjanima istakao je Radoš Bajić i rekao da je opština Gornji Milanovac svesrdno pomogla realizaciju filma u kome se, kao statisti, pojavljuje više od 480 žitelja opštine Gornji Milanovac.

U znak prijateljstva i uspešne saradnje na realizaciji projekta opština Gornji Milanovac i Kulturni centar “Mija Aleksić”, Radošu Bajiću autoru, scenaristi i reditelju filma “HEROJI HALIJARDA” uručili su sliku iz Fonda likovne kolonije “Mina Vukomanović Karadžić”. Tom prilikom organizator Međunarodnog filmskog festivala i Dana "Mije Aleksića" je dodelio Radošu Bajiću i počasno mesto u velikoj sali Kulturnog centra. Po izboru Bajića to će biti sedište broj 13 u trećem redu.

Izložba: „Profil jedne institucije“

MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI, JAGODINA

19. septembar – 11. oktobar 2024.

Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine gost je 10. Međunarodnog filmskog festivala i „Dana Mije Aleksića“, manifestacija koje će od 19 septembra do 11. oktobra2024. godine biti realizovane u Gornjem Milanovcu. Muzej iz Jagodine predstaviće se izložbom „Profil jedne institucije“, koja će javnosti biti predstavljena u četvrtak 19. septembra. Autori izložbe su Vladimir Kokoruš i Radmila Stamenković, kustosi Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

Postavke će biti izložene u Modernoj galeriji i holu ispred velike sale Kulturnog centra.

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

„Promene na svetskoj savremenoj umetničkoj sceni, diktiraju i promene u programu našeg Muzeja. Novi profil muzeja koji gradimo, koji je aktivan učesnik najpre domaće a zatim i međunarodne institucionalne umetničke scene. Počevši od 1960. godine, kada je muzej osnovan pod imenom Galerija smoukih likovnih umetnika u Svetozarevu, MNMU neprestano radi na proučavanju, prikupljanju, zaštiti i promociji dela nesvakidašnjih i autentičnih stvaralaca, koji se nisu kretali zacrtanim pravcima, već su podrazumevali nastanak novih formi i inovativnih pristupa umetničkom stvaralaštvu.

Kako samo ime Muzeja sugeriše, vrlo često su bili pozicionirani izvan epicentra zvaničene kulturne matrice.

Izložbu “Profil jedne institucije” vidimo kao sjajnu priliku da prikažemo jedan sažet pregled dela iz naše kolekcije, od naivne umetnosti do art bruta. Izložba će se odvijati na dve lokacije.

U Modernoj galeriji izložbu otvaraju dela prve generacije klasika naivne i marginalne umetnosti, Janka Brašića, Milanke Dinić, Milana Rašiča, Save Sekulića, dok će u Kulturnom centru “Mija Aleksić” biti skulptori različitih generacija i izraza, gde se prepliću ruralni žanr Dragutina Aleksića, Bogosava Živkovića, Milana Stanisavljevića i praiskonske kamene figurine Ilije Filipovića, do savremenih stvaraoca Predraga Milićevića Barbariena, Vojkana Morara, francuske umetnice Margo, među kojima će se naći i akademski obrazovani umetnici poput Gorana Stojčetovića. Ovde se ne radi o smeni generacija i žanrova, već o prelazu iz spoljašnjeg u unutrašnji svet, sa onog što vidimo na ono što osećamo, što tinja u našem unutrašnjem biću i što mora da eksplodira i materijalizuje kroz crtež i boje.“

Video: Ana Bogdanović za Telegraf.rs o izložbi "Manifest ljubavi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA