Gojković otvorila 17. "Tamburica fest 2024"

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković otvorila je večeras u Novom Sadu 17. "Tamburica fest 2024", poručivši da je ova manifestacija među najverodostojnijim čuvarima tradicije i kulturnog nasleđa Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

"Svojim konceptom i programom, onim što nudi takmičarima i brojnim gostima, i zahvaljujući prepoznatljivosti širom sveta, 'Tamburica fest' je od samog nastanka mnogo više od uobičajenog mesta okupljanja ljubitelja ovog muzičkog instrumenta i njegovog zvuka. I večeras, kao i na svim prethodnim svetkovinama kvalitetne muzike i lepe pesme, svedoci smo da umetnost i kultura predstavljaju jedan od najboljih načina zbližavanja i boljeg upoznavanja raznih naroda", poručila je Gojković.

Ona je istakla da je tamburica, jedan od najstarijih žičanih instrumenata, među najupečatljivijim delovima "naše muzičke tradicije i kulturnog identiteta".

Gojković je podsetila na to da su očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa, kao i njegovo prenošenje generacijama koje dolaze, među ključnim faktorima razvoja svakog društva.

"Briga o zaštiti naše kulturne baštine treba da bude važan zadatak svima nama koji se njome na bilo koji način bavimo. To uključuje i podršku koju Pokrajinska vlada pruža ustanovama, organizacijama i pojedincima koji vredno rade na očuvanju naše muzičke tradicije, među kojima je nesumnjivo i naš ‘Tamburica fest'", navela je Gojković.

Ona je dodala da o značaju tamburice govori i to što je tamburaška praksa 2021. godine upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Dodala je da su manifestacije poput ove važne, jer spajaju nasleđe sa savremenim stvaralaštvom, čineći tako tradiciju i običaje i "živim" i vidljivim, dajući im aktivnu ulogu u nastanku novih umetničkih dela.

Na festivalu svake godine nastupaju orkestri iz zemlje i inostranstva u takmičarskom delu programa za najbolji orkestar Svetskog tamburica festa, a vokalni solisti iz celog sveta učestvuju u izboru za najbolju autorsku pesmu Tamburica festa.

U okviru ove manifestacije nastala je i Svetska tamburaška asocijacija, udruženje svih tamburaša sveta sa sedištem u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Ona od dečaka pravi muškarca": Mladi Čačani otkrili da li žele u vojsku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA