CinemaHarmony:: Radionice, koncerti i filmske projekcije širom Srbije u čast Enija Morikonea

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Mreža bioskopa koju čine Kulturni centar “Mija Aleksić” Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar, Vilin grad u Nišu i mts Dvorana pokrenuli su projekat „CinemaHarmony: Merging European Film and Cultural Heritage“ koji će biti realizovan do kraja juna 2025. godine.

Tim povodom u sredu, 11. septembra u mts Dvorani je održana konferencija za medije na kojoj su učestvovali Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente Ćuprija, Igor Andrić, kompozitor, Božidar Rajić, direktor Tekiart agencije, Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra "Mija Aleksić" Gornji Milanovac, Boban Stefanović, urednik filmskog programa Kulturnog centra "Mija Aleksić", Dragan Jović, urednik filmskog programa Leskovačkog kulturnog centra i Igor Stanković, direktor mts Dvorane.

Dragan Jović je ispred Leskovačkog kulturnog centra objasnio cilj projekta: “U pitanju je inovativni projekat koji ima za cilj jedinstveno iskustvo povezujući evropski film i muzičko kulturno nasleđe. Naziv bismo mogli da prevedemo kao CinemaHarmony: Povezivanje evropskog filma i kulturnog nasleđa. Planirano je da se održe muzičke radionice za mlade talente i kompozitore, koncerti filmske muzike i projekcije evropskih filmova, i to sve u četiri pomenuta grada. U centru dešavanja projekta je veliki evropski i svetski kompozitor filmske muzike Enio Morikone.” Jović je naglasio da su radionice namenjene učenicima muzičkih škola, na kojima će edukatori raditi sa njima, a kao rezultat tih radionica biće kompozicija koja će se izvoditi na koncertima filmske muzike u sva četiri grada. Tom prilikom biće formiran poseban orkestar od muzičkih profesionalaca i profesora i đaka Škole za muzičke talente iz Ćuprije, a kruna projekta biće projekcije šest evropskih filmova (tri filma za koje je muziku radio Morikone, i tri evropska filma).

Boban Stefanović, urednik filmskog programa Kulturnog centra "Mija Aleksić" iz Gornjeg Milanovca je predstavio aktivnosti projekta: “Mi smo ozbiljno pristupili planiranju ovog programa. Počinjemo sa radionicama u sva četiri grada, a nakon toga i sa organizacijom koncerata uz filmske projekcije ostvarenja koje smo pažljivo izabrali. Projekcije će se, osim u ova četiri grada, održati i u svim zainteresovanim bioskopima koji deluju u okviru Mreže kinoprikazivača Srbije”.

Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra "Mija Aleksić" Gornji Milanovac je na konferenciji rekao: “Veliko nam je zadovoljstvo što je naš centar partner u više evropskih projekata. Ova saradnja nas je naučila da i međusobno i mi lokalno više sarađujemo. Benefiti našeg učešća su ti što će deca iz Gornjeg Milanovca učestovati u radionicama, što će svoja stečena znanja prikazati širom Srbije i što će publika imati odličan program. Sa ovim projektom na neki način ispunjavamo i celokupne ciljeve kulturne strategije naše zemlje.”

Božidar Rajić, direktor Tekiart agencije je predstavio Tekiart agenciju rekavši da je agencija nastala 2018. u Kragujevcu sa ciljem afirmacije i promocije mladih umetnika sa misijom stvaranja inovativnih projekata. “Jedan od takvih projekata je i muzički bioskop namenjen deci i to nas je dovelo u Gornji Milanovac što nam je otvorilo vrata ka saradnji na ovom projektu. Centralnu tačku orkestra će činiti talentovana i izuzetna deca iz Škole za muzičke talente iz Ćuprije i oni će zajedno sa svojim mentorima biti zaduženi za gudački deo orkestra, dok će mladi profesionalci iz našeg ansambla biti zaduženi za ostale deonice. Važnost ovog projekta je u tome što će deci dozvoliti jedan iskorak u svet profesionalne produkcije i stvaralaštva,” istakao je Rajić.

Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente Ćuprija predstavila je rad ove škole i o učešću kazala: “Škola za muzičke talente Ćuprija postoji pola veka i formirana je za područje bivše Jugoslavije. Nastala je sa ciljem da se što ranije otkrije talenat kod dece i da se, pod posebnim uslovima, dalje razvija. Zahvaljujem se kolegama koji su nas uključili u ovaj značajan projekat jer ćemo mi na ovaj način proširiti i naš repertoar, a učenici će biti deo simfonijskog orkestra i to će za njih biti veliko iskustvo”.

Kompozitor Igor Andrić je govorio o značaju Enija Morikonea, kao i o izazovima rada sa mladim talentima i rekao: “Mi ćemo muziku Enija Morikonea oživeti na jedan poseban način. Verujem da će ovo biti posebno interesantno, pogotovo deci koja uglavnom izvode klasičnu muziku. U današnjem vremenu muzika za filmove, kao i popularna muzika, postaje poprilično generička pod uticajem veštačke inteligencije, a muzika Morikonea to sigurno nije. Ovo će biti idealna prilika da deca oslobode svoju maštu. I to će biti veliki poduhvat za nas.”

Igor Stanković, direktor mts Dvorane zahvalio se učesnicima u projektu i dodao: “Ovo je jedinstveni projekat mreže Europa Cinemas koja je 1992. osnovana sa ciljem da promoviše nenacionalni evropski film. Ta mreža danas broji 1263 bioskopa, tj. 3121 bioskopsko platno. Ova Mreža je pokrenula inicijativu saradnje na inovacijama i ona se prevashodno odnosi na motivaciju novih naraštaja da je bioskop mesto okupljanja i odrastanja. Tokom februara i marta biće organizovani veliki koncerti na kojima će se izvoditi muzika velikog Enija Morikonea ali i nova kompozicija koja će nastati kao inspiracija celokupnog projekta”.

Projekat „CinemaHarmony“ podržan je od strane programa „Collaborate to Innovate“ udruženja Europa Cinemas - MEDIA Kreativna Evropa.

(Telegraf.rs)

Video: Sergej Polunjin pokazao klasu u Sava Centru: Pogledajte kako je bilo na baletu "Raspućin"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA